Mail van May

 

Ik wil toch eens even tegen jullie aanhouden. Een zin die ik overigens altijd wat viezig vind klinken, maar dat terzijde. Het gaat om het fenomeen hond in auto.

 

Een hele goede, mooie (jawel!) morgen,

 

Ik wil toch eens even tegen jullie aanhouden. Een zin die ik overigens altijd wat viezig vind klinken, maar dat terzijde. Het gaat om het fenomeen hond in auto.

 

Sinds anderhalf jaar hebben wij de allerliefste Labradoodle: Monti. En Monti is geweldig, maar kent een ieniemienie nadeel. Zodra wij uit beeld zijn, gaat het piep- en blafalarm af.

 

Zo ging ik vorige week met mijn kleine Flo, en Monti, naar een winkelstraat bij ons in de buurt. Flo was verliefd op de Takkie-knuffel (Takkie, de hond van Jip. Of Janneke, daar wil ik vanaf wezen) die bij HEMA te koop was. Daarna zouden we via de dierenwinkel (waar een lekker bot voor Monti wachtte) en de bloemist (je moet jezelf ook kietelen, zeker als het weekend voor de deur staat) huiswaarts keren. Bij HEMA zijn honden niet welkom en dus ik draaide mijn raampje een beetje open en holde ik met Flo de winkel in. We wisten wat we zochten, huppelden naar de kassa en gingen in een uitgestrekte draf richting mijn auto waar Monti van blijdschap koppeltjes leek te duikelen.

 

 

Het was vreugde en plezier alom, want al waren we drie minuten zonder elkaar geweest, het weerzien was hevig en intens. “Mevrouw!” Ik draaide me om en zag een vrouw met haar armen over elkaar voor me staan met een blik zo boos dat ik me niet kan heugen dat iemand ooit zo naar me heeft gekeken. “Weet u wel hoe gevaarlijk het is om uw hond met dit weer in de auto te laten zitten?” Ik viel even stil. Want het was toch 18 graden? Als we rijden zit een hond toch ook nog steeds in diezelfde auto en dan is er niets aan de hand? Ik laat mijn kinderen ook wel eens even in de auto zitten (ze zijn 11, 10 en 7) als ik even de stomerij in vlieg en zij liever de vlog van Bibi op mijn telefoon willen kijken. Bovendien was ik toch precies twee minuten in de HEMA geweest en hoe had ik het dan anders aan moeten pakken? Want nu gingen we naar de dierenwinkel en bloemist, waar onze Monti weer wél welkom is. Allemaal vragen en gedachten die in mijn hoofd vochten om een eerste plek.

 

Toen ik een beetje bedaard was, ben ik toch maar even het internet op gedoken. Want een temperatuur van 21 graden wordt na tien minuten 31 graden en de politie adviseert buitenstaanders om bij de hond in de buurt te blijven, te kijken of de hond nog bij z’n positieven is en als dat niet zo is, direct een ruit in te slaan. Dit allemaal op grond van de Wet voor Dieren artikel 2.1, waarin staat dat het verboden is om de gezondheid van het dier te benadelen.

 

Goed, nu was het bij mij 18 graden buiten en was ik drie minuten weg, maar toch. Ik durf Monti nu niet meer in de auto te laten zitten. Maar wat doe ik dan bij winkels waar honden niet naar binnen mogen? Want haar heel hard laten blaffen voor de ingang lijkt me ook bijzonder irritant voor iedereen. Nu kan ik haar thuis laten natuurlijk, maar soms moet een mens tussendoor even een snel boodschapje doen.

Iemand een briljante tip? Of moeten honden maar gewoon welkom zijn in alle winkels? Dan is het probleem meteen opgelost.

 

Ik wens jullie een heerlijke, zonnige, blafvrije dag en een minstens zo mooi weekend,

May-Britt

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach