Iedereen weet intussen al dat ik gek ben op koken, toch?

 

 

Een van de beste cadeaus voor mij is een nieuw kookboek. Bij voorkeur vers van de pers. Je loopt namelijk zomaar de kans dat ik ‘m al heb, er staat al een metertje of acht in de kast. Overal waar ik op vakantie ben, neem ik al decennia lang minstens één kookboek mee. Als ik me in kan houden. Vaker is het een stapeltje. Het gaat natuurlijk van z’n ‘lang-zal-die-leven’ niet lukken om al die recepten te koken. Recepten lezen als een soort voorpret vind ik ook al genieten. Kan ik uren zoet mee zijn. Kookboekenwinkels zijn voor mij dan ook het ultieme walhalla. In Londen nam ik mensen elke keer mee naar de rommelmarkt op Portobello Road in Notting Hill. Ik heb helemaal niets met rommelmarkten, ik deed dat alleen om zelf even snel naar Books for Cooks op Blenheim Crescent 4 te gaan. Nou…even snel… ik heb daar gemiddeld wel een uur of twee nodig. Als ik een beetje opschiet. Vervolgens liep ik de hele dag door de stad te zeulen met weer zo’n zwaar boek. Tot ik ontdekte dat ze bij Books for Cooks elk jaar een verzamelboekje uitbrengen met hun favoriete recepten uit andere kookboeken. Klein licht boekje. En alvast voorgeselecteerd door experts. Handig. Krijg ik vandaag ineens zoiets op tafel dat in Nederland is uitgegeven: ‘Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016’. Tien jaar in een klein boekje. Tof! Ik hoef voorlopig geen nieuwe kast te kopen.

 

P.S. Het boekje is te koop via Uitgeverij Komma, ISBN: 9789491525520

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs Sfeerfoto: Luisa Brimble