De nieuwe generatiekloof

Die gaat over taal. Of liever. Over taalfouten. De aanpak van het onderwijs. De jeugd van tegenwoordig is natuurlijk weer de schuld.    

 

Even over onze taal nog. Het ging er deze week al over op franska.nl. En ook bij ons op de redactie. Zaten we ineens in een pittige discussie.

 

Ik: Weet je wat het is? Volgens mij is het een generatieding. Mensen van pakweg 50+ vinden een taalfout gewoon storend. En mensen van 30- begrijpen totaal niet waarom zoiets nou storend zou zijn.

 

Dertig-min naast me: Het is toch ook helemaal geen echt probleem? Waar maken die mensen zich druk om? Vind jij het ook erg?’

 

Ik: ‘Ja. Ik vind het ook erg. Erger nog, ik denk dat wij van de 50+generatie, mensen die taalfouten maken dom vinden. Waarschijnlijk omdat dat er zo ingestampt is, vroeger op de lagere school. Als je niet kon schrijven, was je dom. (Achteraf best gek dat me niet gevraagd werd wat ‘lagere school’ eigenlijk is.)

 

Dertig-min: Maar er is toch helemaal geen man overboord als er ergens een taalfoutje staat? Je begrijpt toch gewoon waar het over gaat? Hoe belangrijk is het dan?’

 

Ik: ‘Maar weet je, bij een taalfout, stopt m’n concentratie, dan volg ik het verhaal even niet meer, zie ik alleen maar die fout.’

 

Tot zover. Ik kan heel veel verzinnen over wat dertig-min nog meer had kunnen zeggen, maar ze hield er wijselijk over op. Ik heb nog iets over Het Groot Dictee der Nederlandse taal geroepen, dat dat waarschijnlijk gestopt is, omdat de kijkers te oud waren of zo, maar het gesprek was over. Misschien maar beter ook.

 

 

Al denk ik wel dat we hier dus de nieuwe generatiekloof te pakken hebben. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, ik had er een uur later zelfs alweer eentje te pakken van net 30. En ik ken er meer. Maar dat zijn dan vooral mensen die van schrijven houden. Die kom ik in mijn werk uiteraard veel tegen.

 

De generatiekloofdiscussie gaat misschien wel over wat kwaliteit in het onderwijs is. Blijkbaar gaat dat al heel lang niet meer over foutloos leren schrijven, zoals toen ik op school zat. Ergens is er iets helemaal veranderd. Was het de Mammoetwet? Of was het een ander moment? De sixties? En daar waren we met z’n allen toch mooi bij, bij die ‘omslag’…  Is dus helemaal niet de schuld van die jeugd van tegenwoordig.

 

Heel erg benieuwd of er nou over pakweg een jaar of 40 nog wel iemand is, die het iets uitmaakt of er een foutje in een tekst staat. Ik denk stiekem van niet.

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.