Ook zo’n zin in Kopenhagen?

 

 

 

 

 

Italië, Bretagne, Finland, USA… het kan allemaal gewoon niet in één jaar. En dan heb ik het nog niet eens over Griekenland, Spanje, Kroatië, Schotland en al die andere plekken waar ik zoveel van hou.  Om nog maar te zwijgen van Kopenhagen. Daar ga ik zo graag naartoe. Maar helemaal geen tijd voor de laatste jaren.

Ik draag bij dezen even wat adresjes over voor degenen die wél tijd hebben. En natuurlijk begin ik met het eten. Lekker vooraf reserveren. Is dat alvast geregeld. O ja, de overbekende toeristische trekpleister-plekjes sla ik even over. Dat komt vanzelf wel goed, neem ik aan.

 

1.Als ik ga, ga ik sowieso weer ‘Fiskebaren’Heerlijke vis! Beetje merkwaardige locatie, maar lekker! En leuk! En blini’s met kaviaar doen ze daar heel leuk en anders dan anders.

2.Nimb Daar zou ik sowieso even gaan kijken, of een aperitiefje doen, prachtig. Vlakbij Tivoli. Misschien kun je er ook lekker eten. Heb ik nog nooit geprobeerd. Beautiful! Vooral achter/buiten als het donker is. Een sprookje.

3.Ik zeg er wel even bij dat je een heel goed gevulde portemonnee mee moet nemen. Dat wel. Als dat geregeld is, dan ook even sushi eten bij Umami en een verrukkelijke spannende gembercocktail vooraf nemen.

4.Je bent niet in Kopenhagen geweest als je geen smörrebröd gedaan hebt. Dat doe je alleen voor de lunch. Met een lekkere akvavit erbij. Echt doen. Bijvoorbeeld Linie Akvavit, of zo’n lekkere met dille. En daarnaast een biertje. Zo hoort het nu eenmaal. En dat doe je bij Ida Davidsen (dat is die grote blonde vrouw met koksmuts die daar als een echte filmster rondloopt.) Absoluut vooraf reserveren. Lekker smörrebröd hebben ze ook bij Slotskælderen hos Gitte Kik Ik zou ze allebei doen. zo leuk en lekker. Kan alleen tussen de middag! En zit heel snel vol, dus vooraf reserveren is geen overbodige luxe.

5.Ook leuk op Amagertorv: Royal Smushi Café. Mooi en leuke plek. Op Amagertorv komt ‘s ochtends rond 11 uur ook de changing of the guards dwars door de stad langs paraderen. Leuk gezicht en leuk gehoor. Als je erachteraan marcheert kom je bij het koninklijk paleis terecht. Heb je meteen een leuke wandeling gehad.

6. Heel lang geleden at ik bij: Søllerød Kro. Daar werd ik mee naartoe genomen door een Deense vriend. Met de auto. Dus daar moet je maar net in de buurt komen. Erg romantisch. En lekker!

7. En dan zeker nog ‘even’ met de trein naar het Louisiana Museum in Humlebaek. Is absoluut de moeite waard. Ligt prachtig aan zee. En er gaat een rechtstreekse trein naartoe. Ik deed het altijd op zondag en ging dan altijd in de ochtend nog iets in Kopenhagen doen, bijvoorbeeld naar de rommelmarkt. Vervolgens  lunchen in de stationsrestauratie (echt geen straf) en dan hoppa met de trein. Ergens onderweg is ook het huis van Karin Blixen.

 

Doe iedereen de hartelijke groeten van me. En ik hoor graag even hoe het was!

 

P.S. Mijn nieuwe playlist is weer online, ga snel naar Radio Franska.

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs