Hier krijg je geen spijt van

Al eens van het Festival du Chant Marin* in Paimpol  (Bretagne) gehoord? Ik beveel het van harte aan. Het is eens in de twee jaar en is dit jaar weer van 11 t/m 13 augustus. Superdruk natuurlijk. Maar fantastisch. De hele haven vaart op donderdagmiddag vol met honderden antieke zeilschepen. Spectaculair! Er is een non-stop muziekprogramma van zeemansliederen uit alle landen en uit alle tijden. Je loopt overal vrij in en uit en geniet, zingt mee en snaait tussendoor een hapje, bordje of snackje op een van de vele terrassen. Ik weet wel, je komt voor de prachtige muziek en voor de gezelligheid, maar ondertussen wordt je aandacht ook ontzettend afgeleid door alle verrukkelijkheden die Bretagne te bieden heeft. Op de terrassen zie je bergen mosselen en friet voorbijschuiven. En oesters natuurlijk, vers gegrilde sardientjes en gerookte vis, heerlijke crêpes en galettes. Eigenlijk alles waardoor ik zo graag in Bretagne kom.

 

En toen ging het mis

 

Terwijl je langs de haven van het ene naar het andere muziekoptreden loopt, zie je overal muzikanten, die zeemansliederen zingen. En aan de andere kant leuke kraampjes met Bretonse specialiteiten. Daar ging het bij mij mis. Ik mocht een caramel au beurre salé proeven en dat laat ik me natuurlijk geen twee keer aanbieden. Hap! Heerlijk. Tot er ineens iets hards in m’n karamel zat. Getver! Iemand had er per ongeluk een kies in verwerkt! Jek jek jek! Natuurlijk in de gesmolten caramel gevallen! Nou, dat was meteen de laatste karamel van m’n leven. Heel erg jammer, maar daar begin ik niet meer aan. Jasses zeg. Totdat ik ontdekte dat het ‘gewoon’ mijn eigen kroon was. Gelukkig net op tijd ontdekt, hij had al in de haven kunnen liggen. Bij thuiskomst weer netjes vastgeplakt door de tandarts. Ondanks dit verhaal, gewoon gaan hoor! Krijg je geen spijt van.

 

Tip voor een relaxochtendje: op zondag pak je de boot naar Île-de-Bréhat om de regatta van de oude schepen te zien.

 

* Voor meer info over het festival,kijk even op paimpol-festival En zorg op tijd voor onderdak, want het zit zo vol daar!

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs.