5 x feestaardappel

 

Ik wil me nergens mee bemoeien hoor. Ieder z’n eigen kerstdiner, maar ik gooi er toch even wat aardappelideetjes in. Van supermakkelijk tot superuitsloof.
 
1. Een valrepertje:

Gewoon koken of stomen die piepertjes en snel omschudden met een klont boter en vers geknipte bieslook. Lijken leuk op dennennaaldjes.
 
2. Een uitslovertje:

Aardappel voor aardappel goed schoonschrobben, op een soeplepel leggen en in de breedte, om de 3 millimeter tot op een halve centimeter insnijden. Dat laatste gaat vanzelf, omdat de soeplepel verhindert dat je er helemaal doorheen gaat. Tussen elk ‘lamelletje een blaadje laurier schuiven. Minisliertje olijfolie erover en daarna in een ingevette ovenschaal op 200 graden een minuut of 30 à 40 in de oven zetten. Mooooooi! En het ruikt ook heel lekker in je keuken.
 
3. Een ‘ondertussen-zijn-die-ook-klaar’ idee met een lekker sausje erbij:

De aardappels schoonschrobben, afdrogen en in ‘wedges’ snijden. Dat is in de lengte halveren, de helften weer in de lengte doorsnijden en al die stukken nog eens door de helft. Netjes naast elkaar leggen met de schil naar beneden, zodat ze elkaar niet raken, heel klein beetje olijfolie erover en in een 200 graden-oven een minuut of 30 à 40 laten roosteren. Intussen een sausje kloppen van 4 delen crème fraîche op 1 deel pittige mosterd, wat versgemalen peper en verse kruiden zoals tijm, verse marjolein en basilicum erdoor. Over de aardappeltjes zelf nog wat grof zeezout en wat takjes tijm strooien en het zijn in een klap kerstpiepers.
 
4. Een echt vet succes:

De oven op 200 graden zetten. Door 2 kilo gestampte aardappels 45 gram boter, 50 gram geraspte Parmezaanse kaas en lekker wat versgeraspte nootmuskaat roeren. En dan laag om laag in een diepere ingevette ovenschaal puree, zachte plakken kaas, bijvoorbeeld Fontina en daar weer ham of salami op leggen. Doorgaan met lagen in deze volgorde. Afsluiten met de puree, daar bovenop lekker wat klontjes boter en dan broodkruim erop. 25 minuten in de oven en je hebt een pracht aardappeltaart. (Sorry strak jurkje, het is maar één keer kerst)
 
5. Of een spannende pittige met zoete aardappels:

De oven op 180 graden zetten. 6 zoete aardappels schillen en in heel dunne plakjes snijden. 60 ml crème fraîche mengen met 2 eetlepels Thai chilisaus (uit zo’n fles). In een ovenschaal een vierde van de aardappelplakjes leggen. Zout en peper erop en daar een vierde van de saus overheen. En zo nog 3 lagen. Een uur in de oven, zodat de saus helemaal door de aardappels geabsorbeerd is en de bovenkant mooi goudbruin ziet. Zo lekker!!

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs.