Mag het bij de NPO nog wel ergens over gaan?

 

Met mijn 50+ vind ik mezelf nog best een frisse tante, maar voor de omroepbazen in Hilversum ben ik blijkbaar een museumstuk.

 

 

Om ervoor te zorgen dat meer mensen tussen de 20 en 49 naar de publieke omroep kijken moet het jong, jonger, jongst op de televisie. Want de afgelopen jaren werd het aandeel jongeren dat televisiekijkt steeds kleiner. Als ze al kijken, dan doen ze dat online en die aantallen worden niet meegenomen in de o zo belangrijke kijkcijfers. Maar om dan het aantal afleveringen van kwaliteitsprogramma’s als Opsporing Verzocht, Opgelicht en kijkcijferkanon Radar te verminderen? Die programma’s gaan tenminste nog ergens over.

 

Er is al zoveel puin op televisie te zien. Soms krijg ik het gevoel dat programmamakers denken dat de kijker echt heel dom is. Vol afgrijzen zapte ik laatst langs ‘Showcolade’, een tv-spelletje waarin twee teams van bekende Nederlanders erachter moeten komen of een voorwerp van chocolade is gemaakt of niet. Ik dacht eerst dat het een grapje was. Maar toen ik Joke Bruis en Anita Witzier heel serieus aan allerlei dingen zag likken dacht ik dat je wel heel graag met je hoofd op de televisie moet willen als je hieraan meewerkt. En kun je dan als maker niks anders bedenken?

 

Terwijl de NPO juist programma’s heeft die nog wel ergens over gaan. Die kijkers trekken, vaak meer dan een miljoen per aflevering en dat iedere week. Maar omdat die kijker 50+ is en de NPO een jonger publiek aan zich wil binden moeten deze kwaliteitsformats het dus voortaan met minder zendtijd doen. Hoofdredacteur en presentator Antoinette Hertsenberg baalt er ook van dat ze uren in moet leveren van Radar. Daarover zei ze: ‘Wanneer de journalistiek onder druk staat, is het moeilijk om te zien dat er kostbare zendtijd naar een programma gaat waar een paneltje van bekende Nederlanders in chocola staat te happen.’

 

Alsof jongere mensen alleen geïnteresseerd zijn in idiote televisie. Daarvoor hoeven ze dan niet bij de NPO te zijn want dat kunnen ze ook online vinden. Maar Netflix, Videoland en al die andere streamingdiensten hebben ook een geweldig aanbod aan kwaliteitsprogramma’s waar ik nu steeds maar niet aan toekom. Dus als de omroepbazen van de NPO hun zin krijgen en er alleen nog maar voor dom amusement gekozen wordt, verdwijn ik met mijn 50+ ook uit beeld en tel ik ook niet meer mee voor de kijkcijfers.

 

Bron: Parool.nl

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit