Twijfelkont? Dit helpt

 

Lisette: Vind jij het ook zo lastig om keuzes te maken? Dit kan helpen als je weer eens niet weet wat je nou het best kunt doen.

 

 

Er zijn mensen die nooit aarzelen, die altijd meteen weten wat ze willen en nooit bang zijn dat ze spijt krijgen van een beslissing. Als jij er zo een bent, lees dan niet verder. Maar ben je een aarzelaar, een piekeraar, een volstrekt normaal mens met keuzestress en beslissingsangst, dan heb je vast iets aan een van deze tips & trucs.

 

1.     Slaap er een nacht over. Of zelfs drie nachten. Denk voor het inslapen aan de beslissing en aan alles erom heen. Leg een blocnote klaar om te noteren wat er in je opkomt bij het wakker worden. Het onbewuste werkt in de nacht.

 

‘Schrap in je hoofd alles wat anderen ervan zeggen en denk even helemaal alleen aan jezelf’

 

2.     Breng de beslissing of de keuze terug tot een simpele ja/nee beslissing, of een keuze tussen optie A of optie B.

Dus bijvoorbeeld A: ik ga niet; B: ik ga wel, bijvoorbeeld. Of JA, ik koop dit, NEE, ik koop dit niet.

Werp vervolgens een munt op, je weet wel, even in de lucht pieken met je duim en opvangen op je hand. Je gaat er voorlopig even van uit dat de munt een ijzeren autoriteit heeft: wat bovenkomt, dat ga je ook echt doen.

Nu ga je voelen: voel je opluchting bij deze uitkomst? Of besef je nu juist hoe jammer je het vindt als dit het zou worden? Bij ‘opluchting’: wat werkt dat toch goed, zo’n munt; je keuze is gemaakt. Bij ‘jammer’: nou ja, zo’n munt is ook een beetje onzin, dus lees verder en gebruik een andere methode.

 

3.    Deze werkt het best met iemand erbij. Kun je een vriendin strikken om mee te doen zonder commentaar te geven? Het enige wat ze mag, is aandachtig toekijken. Oké, ze mag ook bemoedigende hm-hm en ah-geluidjes maken. Zet twee stoelen neer, een voor mogelijkheid A en een voor mogelijkheid B. Zit zelf op een derde, neutrale stoel en loop dan doelbewust naar stoel A. Ga zitten. Voel. Hoe is het hier? Fijn, of vervelend? Daarna ga je eerst weer op de neutrale stoel zitten, en dan loop je naar B, en je neemt erop plaats. Wat gaat er door je heen?

 

4.    Schrap in je hoofd alles wat anderen ervan zeggen, wat jij denkt dat anderen willen of hoe jij vermoedt dat anderen erover oordelen. Denk even helemaal alleen aan jezelf. Reduceer de keuze tot wat jij zelf wilt. Weet je het nu? Laat dan weer alle wensen en oordelen van anderen toe. Kun je bij je keuze blijven?

 

5.     Wat zou je doen als alles kon? Fantaseer er even naar hartenlust op los. Er is geld genoeg, iedereen is een en al enthousiasme, niemand wordt ongelukkig en jij bent tot alles in staat. Wat zou je dan kiezen?

Alles kan niet, maar dit helpt om helder te krijgen wat jij diep in je hart het liefst wilt. Vervolgens kun je kijken wat het dichtst bij de ideale situatie komt.

 

6.     Visualisatie oefening. Er is vannacht een toverfee langsgekomen en die heeft jou omgetoverd in je ideale zelf. Je bent nu dus precies zo slim, krachtig, wijs en liefdevol als je zou willen zijn. Welke keuze maak je nu? Wat zie je nu beter, wat weet je ineens, wat voel je erbij?

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl