Je eigen plas drinken??
Lisette: Miljoenen Chinezen doen het. Voor de geboorte doet elke baby het. En het is geen grap.
Twintig jaar geleden zat ik bij een chic uitgeversdiner naast een jongeman die een boek had geschreven over urinetherapie. Zelf dronk hij ook elke ochtend een glaasje van zijn eigen plas. Ik staarde hem aan alsof hij water liet branden… Het leek me een practical joke. Maar dat was het niet.
‘O ja, dat heb ik ook een tijd gedaan,’ zei de vrouw aan de andere kant naast me, zonder blikken of blozen. ‘Het is een tonicum, hè.’
De schrijver, Coen van der Kroon, had het in India geleerd, en voor zijn boek De gouden fontein had hij het helemaal uitgezocht. Plassen heeft meer te maken met de vochtregulering van je lichaam dan met uitscheiding van afvalstoffen. Ga maar na: alle baby’s in de moederbuik drinken maandenlang het vruchtwater waarin ze ook plassen. Niks mis mee, integendeel. Ureum, dat het spul zijn gele kleur geeft, is zelfs een kostbaar stofje dat ook in dure cosmetische crèmes wordt gedaan. En de rest is vitaminen en mineralen, en water natuurlijk.
Op de beste dagen smaakt het als een licht groentebouillonnetje
Dus: een glaasje ochtendurine drinken is gezond. Het reinigt je vanbinnen en het pept je op. Het is een oeroude Indiase genezingsmethode, ook preventief te gebruiken. De Engelse actrice Sarah Miles doet het al dertig jaar elke dag en ze blijft er stralend jong bij. Het schijnt dat miljoenen Chinezen het doen. En ik doe het dus ook.
Al meer dan twintig jaar, trouwens, elke dag, sinds dat kerstdiner bij de uitgever. Jaren geleden heb ik het al eens opgebiecht in een artikel in Onkruid. En in mijn laatste boek Kom uit je hoofd vertel ik het hele verhaal ook, in geuren en kleuren. Vermoedelijk is het verslavend, want ik ben er weleens mee gestopt maar dat beviel me niet.
Het scheelt wel dat ik supergezond eet; als je slecht eet of te weinig drinkt, wordt je plas te zout of te bitter. En bij te veel alcohol wordt-ie zuur. Als je medicijnen slikt, kun je het ook beter laten want dan krijg je uitgeplaste medicijn binnen en je weet niet precies hoeveel.
Maar verder? Prima te doen. Elke dag anders. Op de beste dagen smaakt het eigenlijk nog het meest als een licht groentebouillonnetje. Probeer het maar eens.
Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl
beeld: leukedingendoen.nl