Linksgedraaide speltkalkoen met quinoa-soufflé

 

Zit jij dit jaar opgescheept met die moeilijke (schoon)dochter die opeens vegan blijkt te zijn? Geen zorgen, deze recepten eet zélfs zij helemaal op. 

 

Heerlijk is het om iemand te kennen wiens passie het is om te koken. Elke keer als je er bent staat er wel iets lekkers op tafel. En dat zonder moeite. Zo lijkt het ten minste. Misschien staan ze wel uren in de keuken voordat je er bent. Maar dat merk je niet, want het wordt met liefde gedaan. 

 

Zo’n vriendin heb ik dus. En elk jaar kookt ze voor haar beste vriendinnen een groots kerstmaal. Het is een driegangenmenu. Weken van tevoren begint ze al met de planning. Dagen van tevoren worden de boodschappen al gedaan. En het duurt minstens twee volle dagen om al het eten af te krijgen. Het is iets waar ik elk jaar naar uitkijk. 

 

Nu blijkt dat er in de vriendinnengroep een nieuwe vegan zit. Niet bekend met deze term? Een vegan is iemand die geen vlees, vis, of iets dat van een dier afkomstig is eet. Zuivelproducten en eieren horen daar ook bij. Maar wat is kerst zonder een groot stuk vlees, gevulde eitjes en heel veel chocoladekransjes?

 

Moeten wij ons nu allemaal aanpassen omdat er één iemand besloten heeft om de helft van de allerlekkerste lekkernijen op te geven?

 

Blijkbaar. 

 

Een veganistisch kerstkookboek is aangevraagd en daar haalt mijn vriendin nu alle gerechten uit voor het kerstmaal. Nu bederft dit de pret natuurlijk niet. Maar ik neem stiekem zelf wel een heel grote zak chocoladekransjes mee. Die geef ik namelijk niet op tijdens de kerstdagen.

 

Zit jij dit jaar opgescheept met hetzelfde probleem? Een (schoon)dochter, zus, tante, kleinzoon of kleindochter die opeens vegan door het leven blijkt te gaan? Geen probleem, je hoeft écht niet met een linksgedraaide speltkalkoen met quinoa-soufflé en chiazaadpudding op te komen dagen. Met onderstaande recepten tover je alsnog een groots feestmaal op tafel. 

 

 

De beste gebakken aardappels

  • 3 kg kruimige aardappelen
  • 5 el lekkere olijfolie
  • Olijfolie
  • 1 bol knoflook
  • 3/4 bos verse salie

 

Zo maak je het:

Verwarm je oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Laat ze dan uitlekken in een vergiet. Schud de aardappelen door het vergiet en maak de buitenkant ruw. Op deze manier blijft de olie later beter zitten. 

 

Pak een grote braadslede en voeg de 5 eetlepel olijfolie en alle aardappels toe. Haal de knoflookbol uit elkaar en verspreid alle teentjes knoflook over de slede. Breng op smaak met wat peper en zout. Zet de aardappels één uur lang in de oven. Terwijl de aardappels in de oven staan, pluk je de salieblaadjes en voeg je ze toe aan olie. 

 

Haal de aardappels uit de oven en gebruik een lepel om de aardappels plat te drukken. Giet de olie en salieblaadjes over de aardappels heen en doe de slede terug de oven in voor 25 minuten. 

 

Pompoen uit de oven

  • 1 flespompoen
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen

 

  • 12 zongedroogde tomaten
  • 75 gr kastanjes
  • 80 gr rijst
  • 50 gr gedroogde rozijnen
  • rode wijn

                               

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 gaden. Was de pompoen en snijd hem doormidden (in de lengte). Schraap de pitjes en het vruchtvlees eruit en leg ze in een apart pannetje samen met 2 el olie. Zet op matig vuur.

 

Snijd de knoflook en ui fijn en voeg toe aan het pannetje. Blijf rustig roeren en pluk in de tussentijd de salieblaadjes en hak ze fijn met de zongedroogde tomaten en kastanjes. Voeg samen met de rijst, cranberry’s, een snufje zeezout, peper en een teug rode wijn toe aan het pannetje. Laat tien minuten pruttelen en roer af en toe tot alles zacht is. 

 

Voeg de vulling van het pannetje toe aan de uitgeholde pompoen en druk beide helften op elkaar. Doe een laagje olie over de schil van de pompoen met een snuf zout en peper. 

Pak de pompoen in een dubbele laag aluminiumfolie in en laat hem 2 uur in de oven staan. 

 

Haal na 2 uur uit de oven. Haal het aluminiumfolie eraf, snijd hem door de helft en serveer op aparte bordjes. 

 

Chocoladepotjes

  • 200 gram vegan chocolade
  • 700 gram zijdetofu
  • 150 ml ahornsiroop
  • rasp van 1 limoen
  • 2 el vanille-extract
  • 2 el rum
  • snuf zeezout

 

Smelt de chocolade. Haal de tofu uit de verpakking en dep met keukenpapier overtollig vocht uit de tofu. Doe de tofu samen met alle overige ingrediënten in de blender (behalve de chocolade) en mix tot je een gladde massa krijgt. Voeg de gesmolten chocolade toe en mix nog even door. Verdeel de chocolade over kleine glaasjes en zet tenminste 20 minuten in de koelkast.

 

Eet smakelijk!

 

Door Danique van Leeuwenstijn