Lieve schat?

 

Huh? Hoorde ik dat nou goed? Heb ik een nieuwe geliefde of is er iets anders aan de hand?

 

 

‘Ja, lieverd, nu sta je toch echt even in de weg.’ ‘Ik weet ‘t lieve schat, het is misschien vervelend, maar het is even niet anders.’

 

Nu denk je zeker: waar heeft dat mens het over? Nou, dit soort dingen zeggen mensen zo af en toe. Niet dat ik zo vaak in de weg sta, voor zover ik weet, of dat ik zit te zeuren dat ik iets vervelend vind. En al helemaal niet dat m’n man zoiets zegt.

 

Ik wilde het even hebben over het oneigenlijk gebruik van de woorden schat en lieverd. Werkt bij mij ontzettend op m’n irritatieklieren. Dat er dus mensen zijn die je niet of nauwelijks kent en die je dan zomaar lieve schat noemen. Ja, hallo! Hoepel even gauw op. Ik krijg eigenlijk de neiging om het terug te doen. Dus die mensen die me zo aanspreken ook even schat of lieverd te noemen. Maar ik krijg het gewoon bijna m’n mond niet uit. Heb het wel eens geprobeerd, maar voelt ook weer niet goed.

 

Van een kroegbaas of marktkoopman of -vrouw kan ik het hebben, maar gewoon zomaar iemand… Kweenie. Moeten ze niet doen. Tuurlijk, er zijn voldoende belangrijkere dingen op de wereld, maar ik wilde toch graag even weten of jij hier ook zo’n hekel aan hebt. Of dat je het compleet normaal vindt om zo aangesproken te worden.

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska