Licht­puntje!

 

 

Styliste Sonja Balfoort: ‘Lichtidee van het jaar’, je zult deze niet te missen titel maar winnen. Met de lovende woorden ‘buitengewone, poëtische helderheid’ werd dit unieke lampje bejubeld om zijn schoonheid. Tijd om het aan iedereen voor te stellen.

 

Vernoemd naar de hoeveelheid onderdelen waaruit de lamp bestaat ligt de 25 Lamp op je deurmat als een platte verpakking die snel en gemakkelijk uitwaaiert tot een moderne sculpturale lamp.

 
De collectie heeft de passende naam ‘Numbers’ gekregen, omdat alle producten genoemd zijn naar het aantal gebruikte onderdelen, zo simpel is dat. Inspiratie komt voornamelijk uit de natuur. Dat zie je ook aan dit bijzondere ontwerp. In dit ultrakorte filmpje kun je zien hoe deze 25 Lamp z’n uiteindelijke vorm krijgt.
 

Camilla en Christopher Kovac zijn de drijvende kracht achter het multidisciplinaire gezelschap van de Kovac-familie in Zweden. Het merk werd in 2012 gelanceerd en de ontwerpers maken er hun missie van om al hun producten en diensten zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.

Het motto van de familie, ‘leer, lach en ga door’, heeft ze gebracht waar ze nu zijn. Wees niet bang om te falen, het is maar het begin van een nog betere oplossing. Aldus Camilla. Hun drive naar duurzaamheid kent ook geen grenzen. Ecovriendelijk garen voor de lichtsnoeren, duurzame kunststof voor de stopcontacten en stekkers?
 

Daar hadden zelfs de allergrootste fabrikanten in Zweden nog nooit van gehoord. En als de vraag er niet naar is, zien ze de noodzaak er (helaas) nog niet van in. Een mooi project om verandering in te brengen vinden ze, zo hopen ze de wereld beetje bij beetje gezonder te maken met hun ontwerpen.

 

De 25Lamp bestaat uit 25 houten lamellen, 2 metalen schroeven, 1 plastic stekker (PET) en een pvc vrije lampkabel. Het is het lampkoord dat je zou moeten inleveren bij een recyclepunt, omdat het gemaakt is van plastic, koper en textiel. Je vind hem hier hij is te koop voor €215.
 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Kovac Family.