Levenslessen die ik van mijn kat kan leren

 

Zoals ik eerder al schreef, heb ik in mijn ouderlijk huis het ultieme thuisgevoel. En de voornaamste reden daarvan is mijn beste vriendin: mijn kat Pebbles.

 

 

 

 

Ja, je had het waarschijnlijk bij de eerste zin al door: ik ben er zo eentje, zo’n crazy cat lady. Die volledige verhalen aan haar kat vertelt, met zo’n irritant stemmetje tegen haar praat en die continu terug aan het miauwen is. Waarom mijn kat dan bij mijn ouders woont, en niet bij mij? Dat is heel simpel: ik woon gewoon te klein in Amsterdam. Toen ik nog groter woonde, woonde Pebbles nog gezellig bij mij. Maar toen moest ik helaas verhuizen en vingen mijn ouders haar op. Nu is het een tevreden dorpskat die graag buitenkomt en dat kan gewoon niet in Amsterdam.

 

De deal van mijn ouders was dan wel dat als zij op vakantie gingen of een weekendje weg, ze geen gezeur wilden hebben dat er niemand voor de kat was. Helemaal prima, ik zorg er met liefde voor en heb dan ook even de rust van het dorp om me heen. Win-win dus. En nu zijn ze weer eens twee weken op vakantie en zit ik hier al een week zen te zijn met de kat. En zo kwam het dat ik een openbaring kreeg. Ten eerste weet ik nu dat ik in een volgend leven een kat wil worden. Ten tweede weet ik ook dat ik in dít leven nog heel veel kan leren van mijn kat.

Alleen maar ontspannen

 

De levenslessen die ik van mijn kat kan (en wil) leren

 

 

Omring je met mensen die je leuk vindt
Hierbij ga ik er natuurlijk wel vanuit dat ze mij leuk vindt, maar als er bezoek is waar ze niks mee heeft doet ze niet alsof.

 

Begin de dag ontspannen

Wanneer ik wakker word sta ik eigenlijk altijd meteen ‘aan’; ik ben meteen druk met bedenken wat ik allemaal moet doen. Die katten niet hoor: die rekken zich rustig uit, gapen nog wat en beginnen heel tranquilo de dag. Superontspannen.

 

Heb (bijna) overal lak aan

Nou is het ook weer niet verstandig om echt overal lak aan te hebben (mijn kat spuugde vannacht een haarbal uit naast m’n bed en vertrok geen spier, heel asociaal), maar wat meer je eigen ding doen lijkt me een positief ding. Je niet altijd maar afvragen wat anderen wel niet van je zullen vinden.

 

Powernappen is de key tot geluk

Een vriend van mij zweert er al bij, maar ik heb het zelf nog geen echte kans gegeven. Maar als ik naar Pebbles kijk — die op moment van schrijven uiteraard weer ligt te tukken — zijn die schoonheidsslaapjes heel goed voor je.

 

Maak je nooit druk over iets

Katten beginnen de dag ontspannen en zijn de rest van de dag ook nooit gestrest. Hoe fijn is dat? Natuurlijk hebben ze wel wat minder verplichtingen dan wij… Maar ik kan hier wel een voorbeeld aan nemen, hoor.

 

Draai er niet omheen als je iets wil

Als mijn kat aandacht wil, kom je er niet onderuit. Als mijn kat honger heeft, zal je het horen ook. Als ze boos is (is ze natuurlijk nooit), dito. Is ze geïrriteerd als je haar wakker maakt? Dan zal je ’t weten ook. No-nonsense, noemen ze dat.

 

Wees trots op je persoonlijke overwinningen

Hoe trots katten kunnen zijn als ze een muis of vogeltje gevangen hebben, hoe zielig voor die muis of dat vogeltje ook, dat gevoel van trots moeten we overnemen. Ik ga net zo trots zijn op die eerste sportles van de week, of als ik een dag ontzettend gezond heb gegeten. En als ik de uitverkoop heb weerstaan. TROTS.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer