Even met Janny appen

 

Petje af voor Janny, want ze stoomt maar door. En zo zien we het ene na het andere televisieprogramma met haar verschijnen.

 

 

En altijd staat ze even rustig en vriendelijk iedereen te woord en legt ze heel geduldig alles uit. Zo knap die rust. Ondertussen is het natuurlijk een ongelofelijke ratrace, heen en weer tussen studio’s en locaties overal in het land en rennen van visagist naar vergadering. Terwijl wij ons lekker met een drankje onder een dekentje op de bank nestelen en op ons gemakkie kunnen kijken naar het resultaat is Janny is al lang weer druk met programma zoveel. Over twee weken begint er een serie op 24Kitchen waarin Janny de ‘Smaak van Nederland’ onderzoekt. 

 

EN wat blijkt, pasta wint van de Hollandse pot

 

Om zes uur ‘s avonds zit Nederland te genieten van een bordje stamppot (mét kuiltje jus) of een traditioneel AGV’tje. (AGV = aardappelen, groente, vlees.) Althans, dat is het traditionele beeld van de Nederlandse eetcultuur. Is de Hollandse pot nog altijd onverminderd populair of kiezen we vaker voor pasta? Koken we zelf, gaan we voor pakjes en zakjes of winnen de verspakketten het in onze keuken? Janny gaat met onder andere sterrenkok Joris Bijdendijk op zoek naar onze eeuwenoude eetcultuur.

 

Foto van Janny van der Heijden

 

Even met haar appen hoor

 

Ik: Jeetje Janny, alwéér een nieuw programma. Trouwens, toen ik hoofdredacteur van TIP werd, was een van de eerste dingen die ik leerde: Nederland eet AGV.

 

Janny: Jaaaa leuk hè. Duurt nog ff paar weekjes voor hij op zender komt. En wat hebben wij veel zien veranderen hè?

 

Ik: Ongelofelijk!

 

Janny: Ik voel me af en toe ‘oma vertelt’ haha

 

Ik: Heb ik ook. Zouden anderen dat ook denken? Of zit dat in ons hoofd?

 

Janny: Ik hoop dat ’t in ons hoofd zit, maar ik zie jongeren soms denken.. Uhh oh ja?

 

Ik: Oeps.

 

Ik: AGV was trouwens wel lekker overzichtelijk. Als je ziet wat ik nu allemaal in m’n keukenkastjes heb aan exotische dingen. Kom er net achter dat ik voor Jan Doedel rijstazijn heb besteld. Stond gewoon nog in de kast. Achter de afdelingen Italië, Finland, Frankrijk etc. Zeker nu we in Lockdownië wonen kook ik graag verrassend. Alsof je toch een beetje op reis bent. Al is het vandaag rode kool met suddervlees.

 

Janny: Jaa herkenbaar hoor… Ik had het er toevallig met Hanneke over die zei ook al: ‘Ik heb zo ’n behoefte aan pittig en exotisch’

 

Ik: Misschien worden we wel flauw van dit lockdowngedoe. En waar ga je het allemaal over hebben in je programma?

 

Janny: Ja vooral naar aanleiding van onderzoeken… Wat we eten.. Op plaats 1, 2 en 3 Italiaanse gerechten… Hoe zit ’t met aardappelteelt, welke snacks… Wie koken er met pakjes en zakjes of maaltijdboxen…

 

ik: Maaltijdboxen, doe jij dat weleens? Ik heb zo’n groentepakket van een boer uit de buurt, soms al moeite om dat allemaal ‘ingepland’ te krijgen. Want ik wil ook nog zoveel anders.

 

Janny: Nou, ik moet zeggen dat ik tijdens de opnames best wel verrast was toen ik bij iemand de familiebox zag en proefde. Zij legde uit dat ze zelf anders niet zo gevarieerd zou koken… Nou zat er ook alles in tot en met een teentje knoflook en shiraga aan toe

 

Ik: Dat is natuurlijk waar, door zo’n box kom je wel op nieuwe ideeën.

 

Janny: Smaakte ook prima

 

Janny: Maar ja, in mijn eentje…

 

Janny: Ik ga je verlaten moet inloggen voor zoom pff word ik ook simpel van x

 

Ik: Nou sterkte ermee en heel veel succes met alle nieuwe (nu nog geheime) projecten waar je mee bezig bent. En een knuffel voor Nhaan. En ik hoop dat je nog wel eens een dag vrij hebt. XXX

 

Janny: Nee echt vrij zit er niet in :-)

 

Voor het programma van Janny is onderzoek uitgevoerd onder 2500 Nederlanders, verdeeld over alle provincies. De opvallendste resultaten:

 

  • De aardappel legt het af tegen pasta. 
  • Zeventig procent zet minimaal een keer per week Italiaans eten op tafel. 
  • In Friesland houden ze vast aan de oer-Hollandse eetgewoontes. Limburgers staan vooral bekend om hun liefde voor de snackbar.
  • De helft van Nederland heeft een favoriet streekgerecht. En dertig procent van de Nederlanders eet hun favoriete streekgerecht of product elke week. Denk hierbij aan het Brabantse worstenbroodje, de Groninger eierbal, Twentse bakleverworst, Zeeuwse bolus en Limburgs zuurvlees.  
  • De helft van de Nederlanders eet nog steeds stipt om zes uur.
  • Zeventig procent eet aan tafel. 
  • Jongeren eten vaker gerechten uit buitenlandse keukens, gebruiken vaker pakjes en eten vaker vegetarisch. Ook bestellen ze vaker eten én eten ze vaker buiten de deur.
  • Ouderen eten vaker Hollandse pot en koken vaker met verse en biologische ingrediënten.
     

Janny’s programma is vanaf 22 februari elke maandag om 22.00 uur te zien op 24Kitchen. Tegen die tijd herinner ik je er nog wel even aan.

 

Ik wens je een fijne week. Blijf erin geloven dat het allemaal goedkomt. En eet vooral lekker, dan doe ik dat ook.

 

Liefs,

 

Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska