Leuks in Amsterdam

 

Janny: Wil je een lijst van goede restaurants in Amsterdam waar je echt lekker kunt eten? Kijk dan in het boek van culinair journalisten Famke en Floor van Praag, ‘Shortlist Amsterdam’. Mét recepten ook nog! Ik ben blij.

 

 

 

‘Weet jij nog iets leuks in Amsterdam?’ Hoe vaak heb ik deze vraag wel niet gehoord. En ja, natuurlijk er is meer dan genoeg keuze. Er zijn veel leuke en lekkere restaurants, sterrenzaken, brasseries, Turkse, Italiaanse, Marokkaanse, Libanese of Vietnamese eettentjes. Ik heb vaak mensen naar verrassende plekken op of rond de Zeedijk gestuurd, maar ook naar restaurants als de Goudfazant of Breda of voor een lunch- of werkafspraak naar Dauphine; lekker dicht bij de ring en heel handig beneden parkeren.

Maar wat als je nu gewoon in een goed restaurant wilt eten? Een ster hoeft niet, maar ook geen conceptuele eendagsvlieg. Waar moet je dan naartoe? Met die vraag in het achterhoofd hebben Famke & Floor van Praag de ‘Shortlist Amsterdam’ samengesteld. Een boek met zestien restaurants en 45 recepten. Restaurants die met bezieling gerund worden en waar ze zelf telkens naar terugkeren. En ze weten waar ze het over hebben. Famke en Floor schrijven namelijk al ruim vijftien jaar over eten en drinken. Ik ken de passie en integriteit waarmee ze te werk gaan van nabij en niet voor niets hebben ze talloze stukken aangeleverd voor ‘Elle Eten’, ‘De Uitkrant’, ‘NRC Handelsblad’ en nog veel meer.

Het boek met signaalgele kaft is een eigenzinnige keuze, een selectie van bevlogen chefs die constant streven naar perfectie. Ieder op hun eigen karakteristieke manier. De een met groenten en kruiden hoog in het vaandel, de ander is goed in roken op hooi of fermenteren en weer een ander kookt juist met álles van het dier. Ambachtelijke vakidioten noemen beide auteurs de chefs. Elk restaurant wordt in twee pagina’s beschreven en daarna volgen een aantal recepten die de chefs hebben prijsgegeven. Recepten die kloppen, waar je thuis op restaurantniveau mee kunt scoren, zoals de schol met mosselcrème en snijbonencoulis van Choux of de rauwe coquilles met shiso en citroenjus van Scheepskameel. De restaurants lopen uiteen van Toscanini en Buffet van Odette, tot Marius en Rijsel. De foto’s van de restaurants, de mensen en recepten zijn van de hand van het vrouwelijke fotografenduo Petrovsky & Ramone (Morena Westerik en Petra van Bennekum). Mooie donkere tonen, met hier en daar zwart-wit of een enkele eruit springende kleur. 

Een boek dus dat je bij de hand moet hebben, om uit te koken of om een restaurant uit te zoeken, dat bij je stemming op dat moment past.

 

Shortlist Amsterdam’, Femke en Floor van Praag 240 pag. €29,95 via Bol.com of rechtstreeks via shortlist-Amsterdam.nl

 

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

 

Beeld : Buffet van Odette