Let’s talk about sex

esther goedegebuure

 

Mocht je nog niet met vakantie zijn dan heb ik een heel dringende kijktip voor je.

 

 

 

Let’s talk about sex is een fantastische documentaire-reeks van de VPRO waarbij de Vlaamse fotograaf Lieve Blancquaert op zoek gaat naar de manier waarop liefde en lust geconsumeerd worden buiten de grenzen van Europa. Een serie waar je stijgende verbazing overgaat in ontroering, dan weer ombuigt in medelijden en dan weer transformeert naar afschuw of compassie.

 

Op een elegante en integere manier weet Lieve Blancquaert het vertrouwen te winnen van de mensen die ze volgt. Terwijl ze diverse mannen en vrouwen portretteert delen ze haar in hun worstelingen en hun verlangens.

 

De eerste aflevering gaat over Japan waar meer dan de helft van de jongeren single en in veel gevallen zelfs nog maagd is. Tot hun eigen ongenoegen. Meisjes en jongens willen allemaal iemand om hun intimiteit mee te delen maar kunnen elkaar wonderlijk genoeg niet bereiken. De vrouwen hebben krankzinnig hoge eisen, waarbij het jaarsalaris van hun gedroomde partner vaak een dominante factor is. De van nature al dodelijk verlegen jongens raken door deze kritische vrouwen nog meer onzeker en geremd. Als meisjes en jongens uitgaan, doen ze dat eigenlijk altijd met hun eigen sekse, ze ontmoeten elkaar nauwelijks. De overheid – die zich zorgen maakt over deze ontwikkeling die leidt tot een rap dalend geboortecijfer- organiseert daarom datingevenementen. Gelokt door gratis drank en eten is het de bedoeling dat jongens met zoveel mogelijk telefoonnummers van meisjes naar huis gaan. Ook zijn er cursussen waar mannen zich kunnen verdiepen in vrouwen. Of ze kunnen oefenen in de omgang met een vrouw door tegen betaling afspraakjes te maken, via zogenaamde rent-a-friend-bedrijven.

 

Het gaat nog verder dan dat. Via weer een andere commerciële instelling zijn er ook knuffels te koop. Tegen betaling kunnen mannen lepeltje lepeltje met een vrouw op een bed liggen of elkaar omhelzen. Als je denkt dat het niet treuriger kan dan dit, neemt Blancquaert je mee naar een zogenaamd solo-huwelijk. We zien een beeldschone vrouw van vijfenveertig die de hoop op heeft gegeven dat ze ooit de geschikte huwelijkskandidaat vindt en daarom zichzelf een trouwreportage cadeau doet. In een kostbare witte jurk, met ingevlochten haar, een bruidsboeket in haar handen en een knots van een steen om haar vinger poseert ze in een romantisch decor voor de bruidsfotograaf.

 

Haar beste vriendinnen zitten aan de zijkant mee te genieten van dit alternatief voor de ‘mooiste dag van haar leven’. De eenzaamheid druipt ervanaf.

 

Aflevering twee is gedraaid in Thailand, dat bekend staat als het zogenaamde genderparadijs waar je mag zijn wie je bent en ook eenvoudig en goedkoop toegang hebt tot genderbevestigende medicatie of operaties. In Bangkok bezoekt Lieve Blancquaert een kliniek waar mensen een geslachtsoperatie kunnen ondergaan alsof ze naar de pedicure gaan. Werkelijk, de kliniek ziet er niet veel beter uit dan de gemiddelde nagelstudio in Zuidoost-Azië. Er hangt een menu met prijslijst aan de muur; de meest ingrijpende operatie kost 2200 euro. Ze vinden gretig aftrek, want in een kamertje liggen acht patiënten op bedjes naast elkaar bij te komen van de narcose. Na een uur of zes worden ze de straat op gestuurd. Een psychologische begeleiding is niet noodzakelijk, zegt de dokter, deze ladyboys weten wat ze willen.

 

Let’s talk about sex is geen freakshow. Het is een oprecht en liefdevol programma over verschillende culturen en een universele grote gemene deler, verlangen naar intimiteit.

 

Alle afleveringen zijn terug te zien via NPO start en de reguliere uitzendingen kijk je tot en met 19 augustus.

 

Door: Esther Goedegebuure