Let op; deze sms is nep

 

Laatst was het voor de zoveelste keer raak. Er werd in mijn telefoon gevist. Hoe dan? Hoor ik je denken. Nou, via een phishing-sms.

 

 

Mijn telefoon trilt en ik zie dat ik een berichtje heb ontvangen. Als ik het open krijg ik de schrik van mijn leven. Ik lees namelijk dat ik 393,81 euro moet betalen. Bijna 400 euro? Aan wie dan? Het bericht komt van het CJIG. Het Centraal Justitieel Incassobureau.

 

 

 

Was ik nou toch vergeten om die verkeersboete te betalen? Of had ik mijn omzetbelasting soms niet overgemaakt. Koortsachtig zit ik te denken wie er nog geld van me tegoed heeft.

 

En opeens weet ik het. Ik moet helemaal niks, nada, noppes betalen. Iemand in Verweggistan probeert om geld van me af te troggelen. Nou die vlieger gaat mooi niet op. Ha! Ik stuur ‘m gelijk een berichtje terug. ‘Wat denk je zelf?’

 

 

 

Een paar dagen later zie ik dat de bank mij een berichtje stuurt. Mijn pasje is verlopen en ik kan, heeel makkelijk, zo kosteloos hup een nieuwe aanvragen. Maar als ik goed kijk zie ik een heel gek e-mailadres. Iets met linksplit.io. Dat is raar.

 

Toch effe bellen met mijn bank. ‘Nou, mevrouw Smit. Wij sturen nooit een sms-bericht.’ De medewerker aan de telefoon geeft me meteen een paar tips waar ik op moet letten. Misschien vind je het handig dat ik ze even met je deel?

 

  • Geef nooit, maar dan ook nooit je inloggegevens, zoals je wachtwoord weg.
  •  Vul nooit, nooit, nooit je bankrekening- of creditcardnummer in.
  • En klik al helemaal never ever op een link die je niet vertrouwt.

 

Niet doen dus. Dan houdt die man in Verweggistan vanzelf op met het sturen van die nepberichtjes. En als je het niet vertrouwt, dan negeer je de boel gewoon. Beloofd?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit