ZOOVER X FRANSKA.NL

 

Alleen met vakantie?

 

Vorige maand was ik op pad met een missie. Vier dagen op persreis naar Lesbos. Ik weet het, het is een rotbaan, maar iemand moet het doen. Leek me de perfecte gelegenheid om eens te onderzoeken of ik me daar in mijn eentje een weekje een beetje gezellig zou kunnen voelen. En dit is wat ik ontdekte…

 

Alleen met vakantie. Mijn hobby is het niet. Sterker, ik heb nog nooit de moed kunnen verzamelen om het te doen. Ook al ben ik al jaren best vaak alleenstaand. Maar nu mijn bijna-geen-puberella meer voor deze zomer ook haar eigen plan trekt, moet ik toch wat.

 

 

Het eerste hotel waar ik op Lesbos logeer, het net buiten de verrukkelijk schilderachtige plaatsjes Molyvos en Eftalou gelegen Aparthotel Panselinos, is helemaal prima. Ruime kamers met balkon. Gelegen in gebouwtjes in een uitstekend onderhouden tuin. Rustig. Prachtig groot zwembad, heerlijk terras. Vriendelijk personeel. Pendelbusje naar het dorp. Niks op aan te merken. Echt niet. Maar ook niet echt iets voor mij, de soloreiziger. Hier ga je heen met je man en kinderen, eventueel ook nog met opa en oma. Of gewoon samen. Ik voel me er een beetje Rémy, alleen op de wereld.

 

 

 
Maar… halleluja! In Molyvos en Eftalou kost het me geen enkele moeite om me mezelf in een feelgood Mamma Mia-setting voor te stellen! Als ik hier nu eens een hotelletje of kamer boek. Het liefst met uitzicht op zee of, nog fijner, het gezellige vissershaventje, e-reader mee, elke middag en avond een wijntje en een visje op een terrasje, daar is dus helemaal niets sneus aan.

 

Het kost me geen enkele moeite om me hier op Lesbos een feelgood Mamma Mia-setting voor te stellen

 

Ook het charmante badplaatsje Petra lijkt helemaal aan mijn single-eisen te voldoen, bedenk ik als ik er op een bankje op de piepkleine pier een beetje over de zee zit te staren. Klein is het en heerlijk rustig, met precies genoeg terrasjes en restaurantjes, ideaal om de boel (oftewel het leven) eens op je gemak te overpeinzen. Voordeel hier: er is strand.

 

 

En zo stel ik me overal waar ik kom steeds dezelfde vraag: Sigri? Prachtig mooi gelegen bij het Petrified Forest Park, maar mij iets te rustig en afgelegen. Skala Eressos? Supergezellig badplaatsje met een echt goed strand. Extra attractie: de restaurantjes en terrasjes pal aan zee. Daar zie ik me zo een paar dagen heel relaxed in mijn eentje doorbrengen: zonnen, zwemmen, chillen met een lekker boek. Niets meer aan doen. Net als in Skala Kallonis trouwens.

 

Heerlijk eiland dus, dat Lesbos, geheel en al geschikt voor de alleen-op-vakantie-gaande, en je kunt kiezen uit alle gradaties van rust tot iets drukker. Maar altijd zonder dolgedraaid toerisme en hordes mensen. Heb ik trouwens al gezegd dat écht iedereen er allervriendelijkst en behulpzaam is? En het eten uit de kunst?

 

 

En dan gebeurt het, op de laatste avond, zul je altijd zien: ik verlies mijn hart. Op slag. De reden? Hotel Votsala. Aan zee gelegen. Geen zwembad. Geen airco. Kortom: geen toeters en bellen. Wat het liefde op het eerste gezicht maakt? De weldadige eenvoud. De gastvrijheid die zo ongeveer in elke grasspriet in de grote tuin lijkt te zitten. De gezellige, ietwat oubollige kamers waar echt over nagedacht lijkt te zijn (met waterkoker en aanrechtje). Het personeel dat zich uitvoerig voorstelt (kijk maar op de site), de kleinschalige en absoluut niet-toeristische boottochtjes en wandelingen die ze organiseren. Het zalige homemade ontbijt met uitzicht op zee. Ik heb mijn plek gevonden. Als ik thuiskom, ga ik meteen boeken. Mijn eerste vakantie in mijn eentje, hier durf ik het aan.

 

 

Door: Redactie Franska.nl

 

Deze reis naar het veelzijdige Lesbos is mogelijk gemaakt door Zoover, het platform waar je vakantie-inspiratie opdoet en reviews kunt lezen over jouw perfecte vakantieplek.