Leraren­staking… Wat doen we met de kinderen?

 

Morgen gaan de leraren wel, niet en toen toch weer wel staken. Ruim 3300 scholen zijn dus dicht. Maar wat doe je dan met de opvang van je kind?

 

Het gaat er allemaal niet zo handig aan toe. Afgelopen zaterdag bleek de lerarenstaking van de baan en opeens gaat ie toch door. Je zou er als ouder toch een punthoofd van krijgen. Natuurlijk moeten de leraren kunnen staken. Maar voor al die ouders en verzorgers was het wel fijn geweest als zij hun agenda’s erop hadden kunnen afstemmen.

 

Niet iedereen heeft de luxe van een oppasoma, een collegamoeder of een buurvrouw die zo even jouw kinderen een hele dag bij haar thuis wil parkeren. En je neemt ze ook niet zomaar een dagje mee naar je werk toch?

 

Maar goed. Kon je nu toch vrij nemen, maak er dan maar wat gezelligs van nietwaar? Ik heb even veertien prima dagjes uit voor je op een rijtje gezet, waar je voor niks of met een leuke korting naar binnen kunt.

 

Muiden
Alle schoolkinderen mogen gratis naar binnen in het Muiderslot in Muiden. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd en de kinderen kunnen een workshop doen hoe ze van hun meester of juf een echte ridder kunnen maken.

 

Utrecht
De Utrechtse Domtoren wordt gerestaureerd en biedt kansen! Je mag als bezoeker meekijken met de restauratiewerken en je hebt meteen een prachtig uitzicht over de stad. Durf jij naar boven te klauteren? 

 

Nijmegen
Op de Radboud Universiteit zijn de kinderen voor een dagje de baas. Je kunt bij de allereerste kinderpromotie ooit meekijken. Hier vertelt wetenschapper Liesbeth Tilanus wat ze heeft ontdekt in haar onderzoek naar dyslexiebehandelingen. Je mag haar alles vragen, ze heeft er heel veel verstand van.

 

In Museum Het Valkhof in Nijmegen is een heel leuke familietentoonstelling Middeleeuws vernuft! Kinderen mogen zich verkleden en mogen zwaarden smeden of schieten met buskruit. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

 

Arnhem
In het Arnhemse Watermuseum is het Waterlab open. Kinderen kunnen daar hun eigen toverdrank brouwen.

 

Enschede
In de museumfabriek is er in het planetarium een aangepaste sterrenshow. Er wordt uitleg gegeven over bijna alle geheimen van het heelal. 

 

Zeist
Misschien ga je veel liever met de kids naar buiten? Vanuit ’t Jagershuys in Zeist wordt er een leuke dierenwandelroute georganiseerd! 
 

Slagharen
In Attractie- en Vakantiepark Slagharen kun je voor 10 euro komen zwemmen en schaatsen. Kaartjes zijn inclusief parkeren en schaatshuur. De rest van het attractiepark is woensdag dicht.

 

Rotterdam
Alle basisschoolleerlingen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen in Diergaarde Blijdorp.

 

Oud-Zuilen
Slot Zuylen waar tijdens een ontdekkingstocht op het kasteel basisschoolkinderen kunnen zien hoe het leven was als kind op een kasteel. Echt een aanrader!

 

Amsterdam
Kinderen en studenten kunnen morgen voor 4 euro naar Artis in Amsterdam. 

 

Het Scheepvaartmuseum is gratis toegankelijk voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar. Er is van alles te zien en te doen.

 

Sevenum
Toverland in Sevenum: Alle buitenattracties blijven speciaal voor de lerarenstaking nog een dagje open. 

 

Emmen
Wildlands Adventure Zoo in Emmen is open. Leerlingen van de middelbare school krijgen 50 procent korting op de kassaprijs. Basisschoolleerlingen mogen voor niks naar binnen.

 

Zo, daar zit vast wel wat leuks tussen, toch?
 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit