Onze 3 allerbeste citroenrecepten – van hoofdgerecht tot toet.
Yes, de zomer is nu echt begonnen! En wat is er dan nog verfrissender dan een kan water vol smaakvolle citroenen? Nou… deze heerlijke pasta. En als dessert? Citroenijs natuurlijk. Of een citroen-pavlova! Drink er maar lekker een glaasje – of twee – zelfgemaakte limoncello granita bij!
Linguine pasta met een limoen crème
Het leuke aan dit recept is dat het – naast dat het natuurlijk heerlijk is – zo ontzettend eenvoudig is. Je hebt weinig ingrediënten nodig maar het is ontzettend smaakvol. Echt Italiaans dus.
Dit heb je nodig
- 2 mespuntjes zout
- 2 el boter
- 1 el vers geraspte citroenschil, plus extra voor de topping
- 250 g linguinepasta
- 4 el room
- 2 el vers geperst citroensap
- 2 el geraspte Parmezaanse kaas, plus extra voor de topping
Zo maak je het
Breng een pan met water en het zout aan de kook. Verhit ondertussen de boter in een koekenpan en voeg de citroenschil toe. Voeg de linguine toe aan het kokende water en kook de pasta volgens de beschrijving van de verpakking. Voeg vervolgens de room aan de boter en het citroenmengsel toe en voeg dat aan de pasta en citroensap en roer het goed door. Tot slot voeg nog de laatste restjes citroenschil en Parmezaanse kaas toe op het bord.
Limoncello granita
Een fantastische dorstlesser op warme dagen, maar ook heerlijk om als dessert te serveren, vooral na Italiaans eten. Het kost wel wat voorbereiding. Maar moeilijk is het niet… en dan heb je ook wat!
Dit heb je nodig
- 4 citroenen, schoongemaakt
- 250 g suiker
- 250 + 170 ml water
- 400 ml vers citroensap (van 5 tot 8 citroenen)
- 150 ml limoncello
Zo maak je het
Rasp de schil, zonder wit, van de citroenen. Doe de suiker met 250 ml water in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur zachtjes koken tot de suiker is opgelost en het mengsel stroperig wordt. Roer regelmatig. Neem de pan van het vuur en roer de limoncello, citroenrasp, citroensap en 170 ml koud water door de suikersiroop. Giet het mengsel in een lage, afsluitbare bak en zet tenminste 8 uur in de vriezer. Tijdens de eerste 3 uur moet je elke 20 tot 40 minuten het mengsel met een vork losroeren. Op deze manier ontstaan er ijskristallen en wordt het geen blok ijs. Herhaal dit na de 3 uur desnoods nog elk uur tot je zeker weet dat alles bevroren, maar los is en zo geen ijsklomp meer kan vormen. Hierna blijft het een los mengsel en kun je het gewoon een paar dagen zo bewaren in de vriezer. Uiteindelijk gaan de kristallen wel weer vastvriezen, maar voor die tijd heb je het waarschijnlijk toch wel al op. J
Limoncello pavlova
En tot slot, een waanzinnig dessert waar we al eerder over schreven. Deze heerlijke zomerse limoncello pavlova. Die vast en zeker nog lekkerder smaakt met een extra glaasje limoncello.
Eet smakelijk!
Bron: Cooking Ny Times en Sains Bury Maganzine