Lekker wachten met kinderen:
je laat je eicel gewoon invriezen

 

Een nieuwe, vreemde trend is in opmars. We worden niet meer ‘gewoon’ moeder in 2018. Nee, we worden moeder met de hulp van een bevroren eicel – als het even kan.

 

Dat komt doordat vrouwen tegenwoordig steeds langer wachten met kinderen. Ze willen ze wel – maar nu nog niet. De oplossing lijkt dan te zijn: jouw eicellen invriezen en die dan later kunnen gebruiken. Vroeger had je het daar niet over, over die optie. Wat is dit voor een trend? Willen we dan allemaal rond ons 45e, 50e moeder worden? Zodat we eerst alle pijlen kunnen richten op onze carrières? 

 

Het lijkt er wel op. Het aantal vrouwen dat boven haar 35e voor het eerst moeder wordt neemt ieder jaar weer toe. De gemiddelde leeftijd van vrouwen die voor het eerst een kindje krijgen staat nu op 29,8 jaar. In de jaren 70 lag deze gemiddelde leeftijd nog op 24 jaar. Medisch gezien is kinderen krijgen op een latere leeftijd nooit echt aan te raden. Zo heb je op latere leeftijd als zwangere vrouw meer kans op een miskraam, vroeggeboorte of een afwijking in de chromosomen. Oudere moeders hebben ook een grotere kans op het krijgen van een twee-eiige tweeling. 

 

 

Werken en nog eens werken

 

En waarom zijn dan die ingevroren eitjes nodig? Vrouwen worden minder snel op de natuurlijke manier zwanger als ze ouder worden. Dat weten steeds meer vrouwen die rond de 30 jaar zijn. Hup, een eitje invriezen en dan kun je een paar jaar later, als je de juiste man hebt gevonden, een wereldreis hebt gemaakt, carrière hebt gemaakt en klaar bent met al het feesten aan de luiers en spenen beginnen. ‘Social freezing’ wordt het ook wel genoemd. Steeds meer jongere vrouwen beginnen hieraan.

 

Het houdt ook in dat er tegenwoordig vrij weinig baby’s worden geboren. In 2017 kwamen er 169.000 kindjes ter wereld in ons land. Dat is een diepterecord. Gezinnen worden steeds kleiner als stellen al aan kids beginnen. In 2017 had de gemiddelde moeder 1,61 kinderen, in 2010 was dat nog 1,8. Vroeger, in de jaren 50 en 60 hadden we het met gemak over gezinnen met wel vier of vijf kinderen. Dat was heel gewoon, toen. Wat een verandering in de loop der jaren. Is werken dan echt zoveel belangrijker geworden dan een familie opbouwen? Enigszins wel. Dat komt mede doordat er steeds meer vrouwen hoogopgeleid zijn en hier wat mee willen bereiken. 

 

Maar… Niet alleen de carrière speelt een rol. Want een belangrijke reden is voor veel jongere stellen dat ze zich realiseren dat het niet altijd een roze wolk is, een baby in huis. Ze vrezen voor een crisis in hun relatie en zijn bang dat hun liefdesleven hierdoor een flinke dip krijgt. Het vraagt veel van een relatie en daar hebben veel jonge vrouwen absoluut geen zin in. 

 

Daarnaast leven we allemaal wat meer op onszelf tegenwoordig. Vroeger had je een goede band met je buurvrouw links en rechts van je, woonde je moeder om de hoek en ook je zussen, tantes en oma’s waren altijd in de buurt om even te helpen met oppassen of opvoeden. Tegenwoordig zitten we allemaal verstopt in ons eigen plekje. Daarom durven vrouwen minder snel zo’n stap te nemen, want wie kunnen ze snel om hulp vragen als het hen even teveel wordt? 

 

Tja, soms is het wel jammer dat tijden veranderen. Kunnen we de vriezer niet gewoon weer, ouderwets, gebruiken voor waterijsjes en lekker op de natuurlijke tijd beginnen aan wat kroost? Wel zo gezellig. Ook voor je kleintjes: zo groeien ze zo lang mogelijk op met hun ouders. Dat is toch belangrijker dan welke topbaan dan ook?
 
 

Door Redactie Franska

Beeld: Refinery29