Even afkoelen

 

Drankjes met vers fruit of siroop en schaafijs zijn vooral heel populair in echt warme landen. In Suriname bijvoorbeeld, en in het Midden-Oosten. Alles om maar een beetje af te koelen.

 

Een granita zit tussen een drankje en een ijsje in. Deze fruitige sinaasappelversie is een verrukkelijke afsluiter van een rijke maaltijd, of gewoon een lekker verkoelend tussendoortje op een warme zomerdag. Om het extra spectaculair te maken kun je de granita in de uitgeholde sinaasappels serveren. Als je geen bloedsinaasappels kunt krijgen, kan het ook met gewone.

 

Dit heb je nodig:

 

  • 4 personen
  • 6 bloedsinaasappels
  • 100 g lichtbruine rietsuiker
  • flinke hand verse munt inclusief steeltjes
  • paar extra blaadjes munt voor decoratie

 

Zo maak je het:
Leg vier van de sinaasappels op een plank en snijd iets meer dan een derde deel van de bovenkant af. Snijd het vruchtvlees met een klein scherp mesje – eventueel gekarteld – rondom los.

 

Haal het vruchtvlees uit de schil, snijd de partjes tussen de vliesjes los, verwijder de pitjes en doe de partjes in een keukenmachine. Pers de afgesneden kapjes uit, giet het sap in de machine en hak de stukjes sinaasappel fijn. Leg de uitgeholde schillen in de vriezer.

 

Pers de twee resterende sinaasappels uit en houd het sap apart.

 

Doe de suiker met de munt en 100 ml water in een pan, warm langzaam op om de suiker op te lossen en laat het mengsel 3-4 minuten zachtjes pruttelen, of tot je een mooie siroop hebt.

 

Zeef de siroop in een afsluitbare bak en roer het sap en het fijngehakte vruchtvleesmengsel uit de machine erdoor. Laat afkoelen, zet de bak 2 uur in de vriezer en roer de rondom gevormde ijskristallen met een vork los. Herhaal dit ongeveer om het uur tot het mengsel egaal bevroren is maar je het nog wel met een vork kunt roeren.

 

 

Maak de granita nog een laatste keer los en schep de bevroren sinaasappelschillen vol. Hak de extra muntblaadjes fijn, strooi ze op de granita en serveer.

 

Lekker chillen met je granita!

 

 

Climbinggriermountain