Lekker bouillonnetje trekken?

 

Moet je het vooral niet zo doen, zoals ik. Ik waarschuw maar vast. Misschien wel handig om dit eerst even te lezen, voordat je morgen de keuken in duikt.

 

 

Je hebt blunders om je de rest van je leven voor te schamen, zoals die waar ik gisteren over schreef en je hebt blunders die knap vervelend zijn, maar waar je later om kunt lachen. Al duurt dat soms even en heel soms wel een jaar of zo. Zo’n ‘soms-even-blunder’ maakte ik in de keuken toen ik eters had. Was nog in het beginstadium van mijn kokkerellerende leven.

 

We hadden mensen te eten en het was tijd voor wat uitsloverij. Een van m’n succesrecepten destijds was zo’n heerlijke Bretonse vissoep. Haalde ik allerlei heerlijks voor in huis van de visboer op de markt en daar werd dan urenlang een verrukkelijke bouillon van getrokken. Die zou ik wel eens even als voorafje tevoorschijn toveren. Inclusief zelfgemaakte croutons en echt lekkere emmentaler. Vers geraspt. Tikkie ‘gespannen’ was ik wel, want de eters waren wel wat gewend, woonden de helft van de tijd in New York en vlogen sowieso voortdurend de hele wereld rond om op de leukste plekjes te vertoeven. Maar goed, dit was altijd zo’n succes en had ik al zo vaak gemaakt, kon niet missen. Even een glaasje wijn vooraf en hop de keuken in. Alles stond klaar en ik giet dus de hete bouillon door die handige zeef op pootjes die ik daarvoor speciaal had.

 

Oeps

 

De bouillon ging via de gootsteen rechtsreeks door het afvoerputje. Vergeten een pan onder de zeef te zetten. Alle suf getrokken vis, garnalen en kruiden had ik nog over. Jaja, je mag nu even lachen. Niet te hard natuurlijk. En tja… van je fouten moet je leren. Dat is bij mij qua bouillon zeven toen in één klap redelijk gelukt kan ik wel zeggen. 

 

PS: Mag ik je heel fijne kerstdagen wensen? En als ik je een tip mag geven… vergeet die pan niet bij je ossenstaartbouillonnetje.

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska