Leeftijd is maar een getal

De vergaderzaal van de Tweede Kamer zag er opeens heel anders uit.

 

Ik mag nu ruim een jaar stemmen. Ik vond dat stemmen altijd echt een ding. Aangezien ik de jongste van mijn vrienden ben, was ik de laatste persoon die nog niet naar de stembus mocht gaan. En dat terwijl iedereen om mij heen discussieerde wie waarop had gestemd. Ik stond erbij en keek ernaar. In verkiezingstijd is het stemmen natuurlijk het gesprek van de dag. Ik kreeg dan ook tig keer de vraag: ‘En op wie heb jij gestemd vandaag?’ Dan kwam het (volgens mij) suffe antwoord: ‘Ik mag nog niet stemmen.’ Weet iedereen van je nieuwe studie ook gelijk dat je nog een jonkie bent. Terwijl ik een paar dagen hierna achttien zou worden. Dit zette me aan het denken. Ik had net op mijn zeventiende al net zo’n sterke mening als op mijn achttiende, toen ik wel opeens dat bolletje rood mocht kleuren. Waarom mag je eigenlijk pas vanaf je achttiende stemmen?

 

Gelukkig zijn er mensen die meeleven met mijn visie hierover. En dat heeft zoden aan de dijk gezet. Uit een motie van D66 blijkt dat veel kinderen het gevoel hebben dat hun mening niet telt. Want ja, je hebt als kleine snotaap toch ook niets in te brengen in de grotemensenwereld. Nou toevallig wel, en dat vindt Mark Rutte nu ook. Deze week kreeg onze minister-president namelijk een aantal frissere koppies voor zijn neus in de blauwe stoelen dan hij gewend is. Voor een nieuwe traditie mochten allerlei kinderen hun brandende vragen insturen. Deze vragen zouden door the man himself beantwoord worden in de echte Tweede Kamervergaderzaal. De ruimte vulde zich met de uitverkoren kinderen die stonden te popelen om Mark Rutte het hemd van zijn lijf te vragen. Tijdens het zogeheten Kindervragenuurtje volgde de ene interessante vraag na de andere. Er kwamen allerlei politieke vraagstukken aan bod waar ook kinderen het antwoord op willen weten. Want hoe zit het eigenlijk met het gebrek aan pleeggezinnen in Nederland? En waarom verdienen mensen met een vmbo-diploma minder salaris?

 

Mark Rutte zelf is erg te spreken over de nieuwe gezichten in de vergaderzaal. Op zijn Instagram laat hij weten dat hij het super vond om dit eerste Kindervragenuurtje te doen. Dus laten we hier inderdaad een traditie van maken.

 

 

 

Ik had het wel geweten hoor, als ik als elfjarig meisje deze kans had gekregen…

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts