Langer genieten

De beste manier om je brood te bewaren

 

Het liefst slaan we ambachtelijke croissants en broden voor de hele week in bij de bakker. Maar hoe bewaar je deze lekkernijen zonder dat ze keihard worden? Bakker Fred Tiggelman van Hartog’s Volkoren geeft advies.
 
Invriezen
Als je broodjes langer dan een dag wil bewaren is het handig om ze in te vriezen. ”Als je de broodjes warm meekrijgt en je hebt nog een deel over dat je later wilt opeten, laat ze dan eerst even afkoelen. Doe de broodjes met een plastic zak eromheen in de vriezer. Dat brood uitdroogt, ook in de vriezer, is niet tegen te houden. Dit begint bij de korst en trekt daarna door naar het midden. Ik zou het brood maximaal een week in de vriezer bewaren om zo je brood het lekkerst te houden.”

 

Papier of plastic?
Niet in de vriezer, maar wel lang bewaren? Bewaar het brood dan in papier. ”Het verschil tussen je warme brood bewaren in plastic of papier zit hem in de smaak. Als je brood bewaart in plastic blijft het brood langer vochtig en wordt de korst zachter, dit kan al binnen een paar uur. Wij raden aan om het brood in papier te bewaren, zo blijft de smaak echt en verandert de korst van het brood niet zo snel. Een groot brood wordt minder snel droog dan een kleiner broodje. Een croissantje valt ook nog wel mee, daarvan gaat de korst bladeren.”

 

Wentelteefjes
Is je brood toch een droge hap geworden? Gooi het dan niet weg, maar maak er iets nieuws van. ”Brood gooien de meeste mensen heel snel weg, maar je kunt van droog brood ook iets heel anders maken. Denk aan bijvoorbeeld wentelteefjes, crackers, broodpap of beschuit. Een beetje zoals ze vroeger deden.”

 

 

Door redactie Favor Flav