IK HEB ZWARTE KOOL NODIG!

 

 

Winter betekent bij ons thuis verjaardagentijd. Voor mij in het bijzonder betekent het: koken voor vrienden. Niks leuker dan lange tafels vol gezellig pratende mensen die het naar hun zin hebben. Grote royaal gevulde schalen op tafel. Zelf opscheppen en dan maar smikkelen en smullen. Ik voel me een echte Italiaanse mama op zo’n avond. Dat gevoel heb ik trouwens al dagen van tevoren, terwijl ik in de grote pannen sta te roeren. Uiteraard is een groot deel van wat ik kook gebaseerd op Italiaanse recepten. Een van mijn winterfavorieten is ribollita. Een hele dikke Toscaanse soep van ontzettend veel groenten en echt Toscaans brood, dat ik altijd van vakantie meeneem en thuis meteen in de diepvries gooi. Een van de belangrijkste ingrediënten is cavolo nero. Letterlijk vertaald zwarte kool, officieel heet het bij ons palmkool. In Toscane is het uiteraard goed verkrijgbaar, in Nederland nog steeds heel erg schaars. Lieve groenteboeren van Nederland: kunnen jullie het svp in de collectie opnemen? Dan geef ik hier binnenkort het recept. Mogen jullie gewoon uitdelen bij de kool.

 

P.S. Over de soep gaat een scheutje extra vergine olijfolie. En als je jarig bent mag je volgens oud Toscaans gebruik je hele naam met olijfolie ‘schrijven’ op je soep.

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs