Dat Italië ook een belangrijk chocoladeland is, weet denk ik niet iedereen. Ik kwam ooit in Perugia, en natuurlijk kende ik al lang de Baci Perugina (kusjes van Perugia). Die liggen als impulsaankoopidee bij elke benzinepomp, in de leukste cadeauverpakkingen. Verrukkelijke chocobonbons, gevuld met hazelnootpraline en een hele hazelnoot. Gewikkeld in een Italiaans liefdesbriefje (goed voor je Italiaans: snoepen en studeren tegelijk). Ik zag mezelf al uit Perugia terugkomen met een auto vol chocokusjes. Bij aankomst in Perugia vielen we met onze neus in de boter… eh… chocola, want het was festival del cioccolato. De hele oude stad geurde letterlijk naar chocola. Zalig! Ze weten het ook wel te verzinnen, die jongens daar. Er is altijd overal wel iets te genieten en te eten. Niet alleen Perugia is een chocostad, uit Turijn bijvoorbeeld komt de heerlijke Gianduia. Die jongens smelten in de mond! Ze hebben er ook nog eens heel veel varianten van, die natuurlijk wel allemaal gecheckt dienen te worden. Ik hou wel van een doevakantie, dus ga altijd meteen aan de slag. En stel: je bent toch in Turijn voor het grote Giandaiu-onderzoek, bezoek dan in elk geval ook even Caffè al Bicerin en drink de enige echte bicerin: espresso, dikke vloeibare chocola en schuimige melk. Je weet werkelijk niet wat je proeft. En het café zelf is ook absoluut de moeite waard. Alleen al om te zien.
P.S. Zin in chocovoorpret? Intussen kun je ook alvast aftellen voor het Perugia choco-festival van 2017. Kijk maar op de chocoladekleurige aankondiging op de site van Eurochocolato:
Ik zie je daar!
Even checken:
[poll id=”27″]