Even printen en bewaren, voor als je in de buurt van Portofino komt

 

Liguria: de streek in Italië die bekend staat om z’n pesto. De eerste keer dat ik het daar at, zo’n pakweg 88 jaar geleden, wist ik niet wat ik proefde. Had nog nooit basilicum gegeten. Was ook helemaal nog niet te krijgen in Nederland toen. Ik heb onze groenteboer jaren aan z’n kop lopen zeuren. En sinds hij overstag ging, heb ik het bijna altijd in huis. De meeste mensen gaan in Liguria naar de Cinque Terre. Prachtig. Absoluut de moeite waard. Zeker doen! Of ze lopen even rond in Portofino, om na een veel te duur drankje op een terrasje weer snel de bus of boot terug te pakken. Een auto is daar niet zo erg aan te bevelen. Je bent langer bezig met parkeren dan met rondkijken.

 

Waar ik zelf pas na jaren achter kwam, is dat je eigenlijk ook naar Camogli moet. Moooooi!!! Je komt er voornamelijk Italianen tegen, want de rest van de wereld loopt en vaart aan de andere kant van de kaap. Kan met de trein, de bus, de boot en waarschijnlijk ook met de auto. Heb ik zelf nooit geprobeerd. Ik zit sowieso het liefste op een bootje.

 

Als je in de buurt bent en zin hebt om een strand compleet vol te zien liggen met scholieren, op een van de mooiste plekken in de buurt, even met de boot naar San Fruttuoso. Ongelofelijk mooi. En ook net zo ongelofelijk vol. Op 31 juli is daar een bijzondere mis: die van Christo degli Abissi. Onder water. Daar staat namelijk een beeld van Christus. Op de zeebodem. Tenminste… dat zie ik altijd op ansichtkaarten en brochures. Ben er nog nooit ingedoken.

 

PS: als je toch in Portofino op een terrasje zit, bestel dan een Paciugo! Tenzij je naar Italië bent gekomen om af te vallen, haha.

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs