Krijg jij ook zo’n jeuk van spelfouten?

 

Oké, ik kom uit de kast, ik ben er ook zo eentje die de kriebels krijgt van spelfouten.

 

 

 

Uit onderzoek blijkt dat we mensen die spelfouten maken niet zo serieus nemen, hoe sterk de argumenten in een tekst ook zijn. Als er bijvoorbeeld veel fouten in een nieuwsbericht staan hebben we zelfs de neiging om het niet te geloven. En over iemand die veel spellingsfouten in een tekst maakt denken we al snel dat diegene niet al te intelligent is.

 

Nu heeft gelukkig lang niet iedereen daar een probleem mee en het zegt dus wel iets over mijn karakter dat ik erover val als iemand geen correcte zinnen schrijft. Het slaat misschien nergens op, maar ik krijg er jeuk van. Volgens een oud onderzoek van de Universiteit van Michigan ‘zijn mensen die zich aan taalfouten ergeren onvriendelijk en kunnen ze moeilijk omgaan met afwijkingen’. Vervelende mensen dus, die taalnazi’s, en daar zijn mijn pubers het heel erg mee eens. Zij krijgen op hun beurt vlekken in hun nek van mijn opmerkingen als ik ze weer eens corrigeer.

 

Maar ik kan het niet helpen, het gaat vanzelf. En ook dat blijkt uit onderzoek; het kost nu eenmaal energie om na te denken en daar zijn we zuinig op. Het is dus veel makkelijker om er meteen iets van te vinden als je een foutje leest.

 

Een spelfout zit vaak in een heel klein hoekje. In de haast om een stukje te tikken vergeet ik de spellingschecker eroverheen te halen en, heel irritant, denk ik dat ik echt wel foutloos schrijf. Nou, ik kan je vertellen dat dat niet het geval is.

 

Ook hier op de redactie van Franska.nl vergissen we ons weleens en daar mag je ons altijd op wijzen. Op Instagram volg ik Taalvoutjes waar ze hilarische taalfouten laten zien en met het schaamrood op de kaken zag ik hier ook een recept van Franska.nl voorbijkomen. Gek genoeg zag ik in eerste instantie niet eens wat er nou verkeerd was aan de spelling in dit recept. Dom, dom, dom… Iemand ooit gehoord van paneermail?

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Taalvoutjes (@taalvoutjes)

BRON: Quest.nl , Nederlandsetaal.eu

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit