Koud? Bak lekker een tartiflette

 

Marlies: Zaterdag, op de wekelijkse markt in Valence, stond er bij de kaasboer een lange rij. Ik sloot achteraan en hoorde vervolgens drie voorgangers om Reblochon vragen; het tartifletteseizoen is aangebroken!

 

Reblochon is een Franse kaas met gewassen korst uit de Haute-Savoie, het alpengebied ten zuiden van het meer van Geneve. Over het ontstaan van Reblochon in de dertiende eeuw is een leuke anekdote bekend; de alpenboer moest toentertijd een deel van zijn melk afstaan aan de (meestal adellijke) eigenaar van de weide. De eigenaar kwam die melk zelf ophalen om te voorkomen dat de boer zijn melk met water zou verdunnen. De boer was echter zo slim om, in het bijzijn van de eigenaar, het vee niet volledig te melken. Na inlevering van de verplichte hoeveelheid melk, werden de koeien opnieuw gemolken (re-blocher) en van die melk werd Reblochon gemaakt.
 
Reblochon heeft het AOC (appelation d’origine contrôlée) keurmerk en is er in twee types: Reblochon fruitier met een rood etiket en Reblochon fermier met een groen etiket.
 
De fruitier kan gemaakt worden in het hele AOC-gebied (vrijwel de hele Haute-Savoie en één vallei in de Savoie).
 
Reblochon fermier wordt op de boerderijen in de vallei van de Thônes gemaakt, of in de bergen.
 
Er zijn nog steeds kaasmakers die in de zomermaanden met hun koeien de bergen intrekken, naar plateaus van circa 1600 meter hoogte, het menu van de koeien bestaat daar uit veel alpenbloemen en –kruiden, waardoor een zeer rijke melk ontstaat.
 
Dan nu de tartiflette, een verrukkelijk en rijk gerecht voor koude dagen. Kies hiervoor een Reblochon die niet overrijp is, dan wordt de smaak te sterk. Je gebruikt de kaas met korst en al, tijdens het gratineren loopt het zachte deel van de kaas over het gerecht.
 
Een frisse salade erbij en we kunnen er weer tegenaan!
 

Tartiflette

(voor 4-6 personen)
 
Dit heb je nodig

 

  • 1-1 1/4 vastkokende aardappelen, ongeschild
  • zout, peper
  • 150-200 g mager gezouten spek of gezouten én gerookt spek
  • 30 g roomboter
  • 2 grote uien
  • 2 dl droge witte wijn
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 1 teentje knoflook, gehalveerd
  • 1-1 1/4 dl crème fraîche
  • 1 Reblochon (circa 450 gram)

 
Zo maak je het

Kook de aardappelen, het liefst in de schil, in 20-25 minuten gaar.

Laat ze iets afkoelen, verwijder de schil en snijd de aardappelen in stukjes.   

Snijd het spek in reepjes en bak deze circa 5 minuten in de boter, ze mogen iets krokant worden.

Snijd de uien in dunne halve ringen en bakken deze 10-15 minuten mee met de spekreepjes. Schenk de wijn erbij en laat een deel van het vocht verdampen. 

Schep de aardappelen door het spek-uienmengsel en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Wrijf een royale ovenschaal in met het teentje knoflook, schep het aardappelmengsel in de schaal en verdeel er de crème fraîche over.

Halveer de Reblochon overlangs, zodat je twee cirkels krijgt. Of snijd de kaas eerst doormidden en halveer beide delen vervolgens overlangs, zodat je vier halve cirkels hebt. Deze laatste methode snijdt iets makkelijker.

Leg de kaas met de korst naar boven op het aardappelmengsel, het is niet erg als niet de hele schaal is bedekt met de kaas, want tijdens het gratineren verspreidt de kaas zich over het gerecht.

Bak de tartiflette 25-30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180°C tot de kaas gegratineerd is.
 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

 

Beeld: cocinandoconcatman.com