Koop een koe!

 

Marlies: Goede leveranciers zijn een zegen. Soms kan ik intens jaloers zijn op stedelingen die op hun fietsje de lekkerste ingrediënten kunnen gaan kopen, als dorpeling moet ik daar meestal veel meer moeite voor doen. Daarom ben ik heel blij met initiatieven als ‘Grutto’. Ik heb het vorig jaar geprobeerd en tot grote tevredenheid.

 

Het werkt als volgt: je koopt via Grutto een klein deel van een koe. Op de website wordt alles zeer duidelijk uitgelegd en zie je de verschillende koeien staan die op dat moment worden aangeboden. Dat is altijd een basiskoe, maar ook andere rassen zoals Limousin of Blonde Aquitaine bijvoorbeeld komen aan bod en af en toe zelfs een Wagyu rund. Pas als de hele koe verkocht is (er wordt op de betreffende koe aangegeven hoe de verkoop loopt), wordt het beest geslacht en vervolgens, dit is dé garantie voor goed vlees, rijpt het vlees minimaal twee weken.

Daarna wordt het vlees in porties verdeeld, gevacumeerd en gekoeld bij je thuis bezorgd.

Elke deelnemer krijgt dezelfde delen van de koe en dezelfde hoeveelheid vlees: van entrecote en rosbief tot riblappen, hamburgers en gehakt, het pakket bevat 28 royale maaltijden voor 2 personen.

Het vlees moet worden ingevroren en is één jaar houdbaar.

 

Ik heb inderdaad één jaar met mijn pakket gedaan, want ik ben geen grote vleeseter, bij mij telt de week zeker twee tot drie vleesloze dagen en bovendien woon ik ook een aantal maanden per jaar in de Franse Drôme. Van het eerste tot het laatste stukje heb ik van mijn Limousinvlees genoten, zelfs het deel dat inmiddels een jaar in de vriezer had gelegen was nog onveranderd goed.

 

Nu is het de bedoeling dat we met z’n allen minder vlees gaan eten, de veehouderij is erg belastend voor het milieu, we moeten het liefst naar één of meerdere vleesloze dagen per week toe, flexitariër worden dus. Minder vlees, maar wel vlees van een uitstekende kwaliteit, van een koe die een mooi leven heeft gehad en dan zit je goed met ‘Grutto’.

 

Begrijp me goed, er gaat niets boven de slager op de hoek waar je lekker en duurzaam vlees kunt kopen, maar daar mankeert het helaas maar al te vaak aan. Als je zo’n slager hebt ben je bevoorrecht.

De initiatiefnemers van ‘Grutto’ hebben onder andere ook kip en varkensvlees in het assortiment en ook daarvoor gelden dezelfde regels: goed en duurzaam vlees. 

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

 

Sfeerbeeld: Getty Images