Twee presidenten
& één paraplu

 

Twee foto’s zag Beatrijs op internet. Een van Obama met een paraplu en een van Trump met een paraplu. Het verschil tussen de twee vindt ze veelzeggend.

 

Hij sprak. Hij gaf hoop. Hij kwam. Hij sprak mooier. Hij gaf hoop. Hij verenigde mensen in de Verenigde Staten. En probeerde de wereld écht een beetje mooier te maken. Althans, van hem wil ik graag geloven dat hij dat wilde.

 

Maar Obama – ik neem aan dat je intussen wel door had dat het om hem gaat – kon zijn goede bedoelingen nauwelijks omzetten in beleid. Mede omdat zijn partij de meerderheid verloor in het Huis van Afgevaardigden, en daarna ook nog in de Senaat. Lees gerust door, er volgen nu geen politieke analyses, maar wát jammer dat hij vanaf vrijdag echt niet meer in het Witte Huis woont. Of liever: dat ze daar niet meer wonen. Want zelfs Melania Trump vond powervrouw Michelle zo inspirerend dat ze een halve speech van haar kopieerde.

 

Hoe de komende jaren met Donald Trump gaan verlopen, is onvoorspelbaar, that’s for sure. Ik denk even aan twee foto’s die vlak na de verkiezingen samen viral gingen:

 

Foto 1: Het regent. Barack loopt op de voorgrond en wordt nat, achter hem houdt iemand een paraplu boven Michelle.

Foto 2: Donald loopt naast een advocate en houdt een paraplu vast. Boven zijn eigen hoofd.

 

De suggestie werd gewekt dat het ook op foto 2 regende. En dat – waar dappere Barack zijn vrouw beschermde  – egocentrische Trump alleen zichzelf beschermde. Maar bij nadere inspectie van de foto zag ik geen regen. Sterker nog, de zon scheen. Wat?! Donald bleek zijn haar te beschermen!

 

De foto’s blijven op mijn netvlies. En al zegt de foto met Trump niets en dan ook helemaal niets over zijn economische visie, buitenland- of wapenbeleid of zijn goede bedoelingen voor de Amerikaanse gezondheidszorg, ook nu weer zegt het me veel.

 

De ene president gaf hoop. De ander is ijdel.

 

P.S. Hier zie je de foto’s.

 

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.