Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn in India

Ons koningspaar bezoekt India, het land van de 1,3 miljard inwoners. De twee kennen het land goed.

 

Willem-Alexander bezocht het vaak met zijn familie en Máxima kwam er veel als afgezant van de Verenigde Naties. 

 

Onze koning nog steeds met baard, Máxima in een bloedmooi rood pak, en kreukloos stapten de twee uit het vliegtuig. Daarna verscheen Max in Natan, bij het staatsbezoek gaf ze acte de présence in een sarie die ze zelf uit India mee naar huis nam en waar Jan Taminiau de schaar in mocht zetten voor dit bezoekje. Ik kan het niet helpen, maar eigenlijk pols ik eerst altijd even wat Máxima draagt, maar er is natuurlijk meer. We nemen de wetenswaardigheden van het staatsbezoek even met je door. 

 

1. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken in vijf dagen New Delhi, Mumbai en Kochi. 

 

2. De koning vloog het regeringstoestel eigenhandig naar India als copiloot. Kijk, dat vinden we leuk en zo maakt onze koning zijn vlieguren ook nog een beetje. Die heb je namelijk nodig om bevoegd te blijven. 

 

3. Bij het staatsbezoek aan India tikken ze niet alleen indrukwekkende tempels en rijk versierde bezienswaardigheden af, gisteren bezochten ze al een vervuilde rivier om te zien hoe ze deze kunnen zuiveren. Waar onze koning natuurlijk meer dan genoeg vanaf weet met zijn achtergrond als watermanager. 

 

4. Het laatste bezoek verliep trouwens niet zo soepeltjes, want toen bracht de Nederlandse delegatie de kinderarbeid in het land ter sprake. Wat door de Indiërs niet echt gewaardeerd werd. India zet wel stappen op dit vlak, zo werkten er voor de eeuwwisseling nog 12,6 miljoen onder de 14 jaar, in 2011 waren dit 4,35 miljoen kinderen. Nog steeds onnoemelijk veel natuurlijk, maar de regering heeft als doel om kinderarbeid compleet te laten verdwijnen.

 

5. Dit is de eerste keer dat Willem-Alexander en Máxima als koning en koningin in India zijn. In 2007 was Willem-Alexander mee met Beatrix. 

 

6. De leden van de koninklijke familie zijn gek op het land, ze brachten er zelfs de eeuwwisseling door. 

 

7. De koning en koningin trokken hun schoenen uit bij het bezoek aan de gedenkplaats Mahatma Gandhi, dit is een teken van respect in India. Ze legden samen een krans, hij op zwarte sokken en zij op sneakersokjes. 

 

8. De president van India beging trouwens wel een klein missertje bij onze Máxima, lees de Mail van May van deze morgen maar even.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans