Koken is net borduren

Voor mij dan, hè. Gewoon heel netjes alle aanwijzingen volgen. En dat doe ik echt niet voor niets.

 

Als kookliefhebber probeer ik heel graag nieuwe recepten uit. Kookboeken lezen is zo ongeveer m’n hobby. Ik lees de recepten die me aanspreken altijd eerst heel goed door en al lezend heb ik de smaak vaak al in m’n mond. En pas als denk dat ik iets heel lekker ga vinden, begin ik eraan. En dan maak ik het gerecht echt helemaal van de eerste tot de laatste letter volgens recept.

 

Ik zeg altijd dat het net zoiets is als een kruissteekborduurwerk. Je pakt precies de kleuren borduurgaren die aangegeven staan (nee, echt niet een kleurtje dat in de buurt komt). Je begint ergens (schijnt in het midden te moeten zijn, heb ik wel eens gehoord) en volgt nauwkeurig het patroon. Zo krijg je exact dat wat de bedoeling was.

 

 

Nou is dat bij een recept bijna onhaalbaar, want zoveel koks, zoveel resultaten, maar toch. Ik kom zo dicht mogelijk in de buurt van het origineel, omdat ik dus nauwlettend de recepten volg. En als ik dat aan mensen vertel, zijn ze altijd heel verbaasd dat ik niet afwijk van het recept.

 

Heel vaak hoor ik: ’Oh lekker, nou dat ga ik vanavond ook maken, maar ik doe het dan niet met aubergine, maar met courgette en ik heb twee andere ingrediënten ook niet in huis, dus ik pak salami in plaats van ham en geitenkaas in plaats van mozzarella’.  Ik ken dit ‘systeem’ inmiddels, dus ik zeg niks, maar ik denk natuurlijk bij mezelf altijd wel dat het dan dus totaal anders smaakt.

 

Vaak kan ik het niet laten om even te zeggen dat ik dat dus nooit doe en altijd precies in huis haal wat er in het lijstje staat. ‘Maar de volgende keer pas je het recept dan toch wel aan, Franska?’ Nou nee. Hoezo? Als iets lekker is, maak ik het de volgende keer op precies dezelfde manier. En als het niet lekker is, maak ik het gewoon nooit meer. Logisch toch.

 

Overigens, dat ik nooit meer recepten aanpas is ook ontstaan na de tijd dat ik op kamers woonde en werkelijk overal kerrie in deed, omdat ik dat zo lekker vond. Zo smaakte bijna alles wat ik maakte op den duur hetzelfde. Nu heb ik dus smaakafwisseling, dankzij m’n brave kookgedrag. Kan het iedereen van harte aanbevelen. Verras je jezelf ook nog eens.  

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

beeld: Houseofhipsters