‘Knappe mensen krijgen minder snel corona’

 

In mijn omgeving heeft nu echt bijna iedereen al wel eens corona gehad. Sommigen zijn al bezig met de tweede ronde en een enkeling heeft gewoon élke golf meegepakt.

 

 

 

De pechvogels. Maar er zitten ook een paar uitzonderingen bij die alles hebben weten te ontlopen. En die — nu alles weer open is mag ik dit wel zeggen, hoop ik — zich niet altijd even nauw aan de maatregelen hielden. Zit ik braaf anderhalf meter afstand te houden, niemand thuis uit de nodigen, al die gekkigheid, liepen zij even de huisfeestjes af en hebben zijn dus gewoon géén corona gekregen. Niet één keer. Zo oneerlijk.

 

Van de week hadden we het er op kantoor ook over: zijn die mensen dan gewoon immuun en zo ja, waar ligt dat aan? Er werden verschillende bloedgroepen genoemd (en ik kwam erachter dat ik niet eens wist welke bloedgroep ik eigenlijk had), maar toen ik thuiskwam stuitte ik al snel op een onderzoek dat het verlossende antwoord geeft… Het komt door je looks. Jep: knappere mensen krijgen minder snel corona.

 

Nou ja, dat is natuurlijk wel lekker kort door de bocht, maar er zit echt een kern van waarheid in. Het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society publiceerde het onderzoek, dat als conclusie heeft dat je uiterlijk dus écht zorgt voor een goede gezondheid.

 

Het onderzoek werd gedaan onder 79 vrouwen en 80 mannen, van wie foto’s werden genomen. Ook moesten zij hun bloed laten prikken. Op de foto mochten ze geen make-up dragen en moesten ze een ‘neutrale gezichtsuitdrukking’ laten zien. Vervolgens hadden 492 vrijwilligers de lastige taak om de aantrekkelijkheid van de deelnemers te beoordelen. Daarna werden die beoordelingen naast de uitslagen van de bloedtesten gelegd en voilà: het antwoord was daar.

 

De mensen die als aantrekkelijk werden bestempeld waren ook daadwerkelijker gezonder, zo bleek uit de bloedtest. Zij zouden dan ook een beter immuunsysteem hebben en daardoor dus minder vatbaar zijn voor corona.

 

Ach, geloof ik in dit onderzoek? Ik denk dat het vooral leuk is dat je dit nu kan gebruiken als onderbouwing mocht je nog nooit corona hebben gehad, maar uiteindelijk is beauty toch echt wel in the eye of the beholder? Klein voorbeeldje: ik vind Pete Davidson sinds een paar maanden ineens níet normaal knap, maar ik vraag me af of hij hoog zou scoren in dit onderzoekje.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer