Klimaatspijbelaars

 

 

Hoeveel pubers zullen er vandaag niet in de klas verschijnen omdat ze in Den Haag gaan demonstreren? Waarschijnlijk verschilt het per school. Want van de ene rector mag het wel, van de andere niet

 

 

De Zweedse klimaatspijbelaar Greta Thunberg (15) werd wereldnieuws toen ze tijdens de afgelopen VN-klimaattop in het Poolse Katowice ten overstaan van politieke en zakelijke leiders een vurig betoog hield dat politici moeten ophouden met debatteren over emissieafspraken, maar dat het nu aan de regeringen zelf is om hun gedrag te veranderen.

 

Iedere vrijdag spijbelt Greta van school om in Stockholm bij het Zweedse parlement actie te voeren. Ze wil net zo lang spijbelen totdat Zweden de klimaatafspraken van Parijs echt naleeft. Als een olievlek spreidde haar boodschap zich uit naar jongeren in heel Europa. Niet alleen in Zweden maar ook in België, Duitsland, Ierland en Zwitserland gingen jongeren de straat op om te demonstreren. En vandaag is Nederland aan de beurt. Via sociale media zijn leerlingen van middelbare scholen in het hele land opgeroepen om te gaan spijbelen en op het Malieveld in Den Haag te demonstreren voor een beter klimaat.

 

De rector van de school van mijn dochter vindt het spijbelen om te gaan demonstreren niet het juiste middel om je stem te laten horen. Leerlingen die vandaag spijbelen worden op haar school als ongeoorloofd absent geregistreerd. Op een andere middelbare school, een paar kilometer verderop, hoor je echter een heel ander geluid. Daar wordt de leerlingen wel de gelegenheid geboden, mits de ouders hun kinderen netjes afmelden. 

 

Ik vind het een lastige kwestie. Is het klimaat wél een onderwerp waar ik mijn kind voor laat spijbelen, en het kinderpardon niet? Of de verhoging van de pensioenleeftijd, dat is toch ook iets wat mijn puber raakt? In die zin vind ik dat de rector van de school van mijn puber er wel gelijk in heeft door te stellen dat spijbelen om voor het klimaat te gaan demonstreren niet het juiste middel is.

 

Aan de andere kant vind ik het fantastisch dat er een steeds grotere groep jonge mensen is die zich hartstochtelijk uitspreekt tegen de langzame manier waarop de overheid werkt om de veel te hoge CO2-uitstoot tegen te gaan. 

 

 

 

Hoezo zijn pubers van deze tijd niet betrokken bij de wereld om hen heen en zijn ze oppervlakkig? Deze zogenaamde Generatie Z is een generatie van wereldverbeteraars. Zij zien juist heel scherp hoe de voorgaande generatie de fout in is gegaan en willen het zelf beter doen.

 

Ik word regelmatig door mijn puber op de vingers getikt en erop gewezen hoe ik duurzamer kan leven, en daar luister ik echt naar. Door minder vlees te eten, minder en duurzamere kleding te kopen en de verwarming een graadje lager te zetten. Alle kleine beetjes helpen. En een betere wereld begint bij jezelf. Of je nou negenenveertig of zeventien bent.

 

Mijn puber gaat vandaag niet naar Den Haag om te demonstreren. Ze doet dit jaar eindexamen en heeft vandaag een herkansing voor het schoolonderzoek wiskunde. Want er moet een diploma komen, ook belangrijk voor haar toekomst.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit