Klaar met die onzin.

 

Waar ik me aan erger? Dat wijzen met het vingertje als iemand suiker gebruikt en vervolgens een zogenaamde ‘healthy snack’ in je mond stoppen waar misschien wel meer zoet in zit – en die dan vervolgens de claim ‘gezond’ of ‘guiltfree’ meegeven. Of een blikje energy- of sportdrank wegtikken die boordevol zoete ellende zit en denken dat je gezond bezig bent.

 

Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen goede of slechte suikers. Suikers zijn suikers. Ook fruitsuiker is niet beter. Ons lichaam verwerkt alle suikers op dezelfde manier: deze worden omgezet in glucose, dat gebruikt wordt voor onze energievoorziening. Een hele vrucht bevat goede vezels en vitamines, maar wanneer alleen de fruitsuikers uit die vrucht worden gehaald en aan iets anders worden toegevoegd, dan líjkt het misschien beter door de naam fruitsuikers, maar ons lijf reageert hetzelfde. Nog even: Suiker is een koolhydraat, maar een koolhydraat is niet altijd suiker. We hebben koolhydraten nodig om onze hersenen op te laten ‘draaien’. 

 

Ik ga niet zeggen wat je wel of niet moet eten, maar zou zo graag zien dat mensen zich minder laten bedotten door allerlei ongenuanceerde verhalen of claims op verpakkingen of ongenuanceerd elkaar beoordelen op wat ze eten.

 

Dingen suikervrij noemen en vervolgens zien dat er kokosbloesemsuiker in wordt gebruikt, of een graansiroop, stroop, diksap, of xylitol. Schiet mij maar lek. 

 

Granola klinkt veel gezonder dan muesli, maar kijk maar eens wat er ingaat en oordeel zelf. Een zoet melkdrankje gezond, omdat er een label opstaat? Ik dacht het niet.

 

We eten gemiddeld 2 kilo suiker per persoon per maand volgens de statistieken. En dat is best heel veel: 500 gram per week, oftewel 125 suikerklontjes. En dan nog is dit een gemiddelde. Sommigen eten dus meer. Denk dus na hoe je je die klontjes verdeelt en misschien ook kunt minderen als dat je een goed idee lijkt.

 

Ontbijtkoek gezond? Het is maar hoe je het bekijkt. Als je het met een lekker laagje boter eet, maakt het niet veel verschil met een plak cake. Blikje icetea of een grote kop thee zonder suiker met 2 zelfgebakken havermoutkoekjes? Beiden bevatten evenveel suiker.

 

Het gaat niet om een pleidooi voor koekjes en taarten, maar wel om na te denken over wat je naar binnenkrijgt waarvan je denkt dat het gezond is. Labels lezen en zelf koken en bakken dus, dan zie je precies waar de klontjes blijven, want zeg nou zelf, je zou het toch niet in je hoofd halen om fructose aan je champignonsoep toe te voegen. Nou, dat dus!

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.