Kind van de jaren 80

 

Heb je gisteren ook gekeken naar ‘Het beste van de jaren 80’ op NPO3? Al bij de intro van het programma zat ik in gedachten alweer helemaal in 1985…

 

 

 

Want dat intro was Don’t You Forget About Me, van The Simple Minds. Dat hoorde bij The Breakfast Club, een film met Judd Nelson en Emilio Estevez. Jongens waar ik natuurlijk van droomde. Ik zat in 4 havo en was een echte kakker, met een geruite broek en m’n kraag omhoog. Als ik nu foto’s van toen zie kan ik eigenlijk alleen maar heel hard om mezelf lachen.

 

Natuurlijk had ik ook een Rijam Popagenda die ik kocht op de schoolcampus van de V&D. Daar stond ik al kauwend op mierzoete Bubbeliciouskauwgum met mijn Sony Walkman op m’n hoofd in mijn Oilily-trui te kijken naar een nieuwe schooltas. Want die boekentas die ik in de brugklas had gekregen wilde ik echt niet meer gebruiken. Dat ding was loodzwaar en stonk verschrikkelijk. Die Oilily-trui had ik na maanden werken bij de kaasboer in het dorp eindelijk bij elkaar gespaard en ik woonde zowat in dat ding.

 

Het is nu komkommertijd op televisie maar de NPO weet daar toch wat leuks van te maken met deze superleuke serie over de jaren 80. Iedere woensdag een verse aflevering waarin BN’ers hun herinneringen aan die periode ophalen, en het leuke is dat je werkelijk alles herkent. De muziek van David Bowie en Madonna en de manier waarop we dansten. Of juist de heel gewone dagelijkse dingen. Wat er werd gegeten bijvoorbeeld, macaroni was al heel exotisch! En dat we allemaal topless op het strand lagen, vonden we toen heel normaal.

 

Of de televisie van toen. Keek jij ook naar ‘Wedden Dat?’, waarin Jos Brink echt de meest idiote weddenschappen afsloot? Dat je achterlichten van auto’s kon herkennen, of een Boeing 747 tegen een paar glazen met champagne kunt parkeren, zonder ze te laten omvallen. Dat vonden we toen echt heel bijzonder om naar te kijken. Echt zo geestig om dat nu terug te zien.

 

Ben jij ook een kind van de jaren 80 en heb je ook zin in een trip down memory lane? Download de eerste aflevering dan hier. Of zorg dat je volgende week woensdag kijkt, om 20.25 uur op NPO 3.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit