Kijktip: Life in Colour van David Attenborough
De meest rustgevende stem die er is, wat mij betreft: die van David Attenborough. Ik kan echt uren naar die man luisteren.
Scheelt natuurlijk ook een hoop dat de documentaires waar hij zijn stem aan verleent qua beelden echt adembenemend zijn. En ik gebruik eigenlijk nooit woorden als ‘adembenemend’ om iets te beschrijven, maar in dit geval is het écht zo.
Want ook deze docu is niet-normaal-zo-mooi. Life in Colour heet-ie, waarin niet alleen de stem van de inmiddels 94-jarige (!) David Attenborough te horen is, maar hij is zelf ook te zien. En zo neemt-ie ons weer mee, de hele wereld over, om de bijzondere band te laten zien die dieren met kleuren hebben.
Ja, wij kunnen misschien uren voor de spiegel twijfelen of we vandaag een zwarte trui aandoen, een blauwe of eentje met een print — voor dieren zijn dingen als kleur veel functioneler. Het kan bijvoorbeeld hun veiligheid zijn: kleinere reptielen hebben bijvoorbeeld een felle kleur omdat ze dan giftig(er) lijken. Of het kan als camouflage dienen, zodat ze niet als prooi gezien worden.
Sir — ja, sorry, zijn titel was ik even vergeten — David Attenborough reist af van Costa Rica naar de Schotse hooglanden. Niet de minste locaties inderdaad. Maar ook de mandrils uit Gabon (in West-Afrika) komen aan bod.
Misschien nog wel het meest bijzondere of interessante aan Life in Colour is het gebruik van de ultraviolet camera’s: die kunnen kleuren laten zien die wij niet zien in de natuur. WHUT? Ja, zó vet is dat toch? Ik kan echt mijn hersenen breken over het feit dat er kleuren bestaan die je je niet kan voorstellen, dus ik was hier helemaal van onder de indruk. Leuk ook dat de laatste aflevering laat zien hoe de docu tot stand is gekomen, want een kijkje achter de schermen is hier natuurlijk onwijs interessant bij.
Last but not least: waar kun je ‘m kijken? Dat had je waarschijnlijk al goed geraden, maar inderdaad: op Netflix. Het zijn vier afleveringen in totaal (inclusief de making of) en ik hoop stiekem dat er een tweede seizoen van komt. Zó mooi dit.
Beeld: Netflix