Veel boter eten,
hoe klinkt dat?

 

Van onze buurvrouw Marjan Ippel van Favorflav hoorden we dat ze in Amerika iets nieuws hebben bedacht. Een dieet met veel boter. Nou, daar staan wij wel voor open.

 

Omdat al die techneuten daar in Silicon Valley, je weet wel, waar Apple en Facebook bedacht is, weten dat goed en gezond eten heel belangrijk is om goed te presteren, worden hier ook veel nieuwe diëten bedacht. En dit nieuwe dieet, het keto-dieet, komt hier ook vandaan. En het kreeg de bijnaam Silicon Valley-dieet. Je eet heel weinig koolhydraten, zo’n 20 gram per dag, maar veel vet.

 

Vette avocado’s, veel boter, kaas, eieren, dikke room, noten, groene groentes, bloemkool, vette vis en vlees zijn oké. Maar je moet er wel veel water bij drinken.  Brood, pasta, rijst, fruit (want bevat veel koolhydraten en suikers, een paar bessensoorten uitgezonderd), zetmeel, suiker, peulen en bijvoorbeeld melk mag je dan weer absoluut niet.

 

Waar is het keto-dieet op gebaseerd? Het werd, als zoveel diëten, ontwikkeld om bepaalde medische aandoeningen te behandelen, in dit geval epilepsie. En met succes. Kort gezegd laat het je lichaam vet verbranden in plaats van koolhydraten. In een normaal dieet zet het menselijk lichaam koolhydraten om in glucose dat wordt gebruikt voor energie, of wordt opgeslagen in lever en spiermassa.

 

Maar als er geen koolhydraten zijn, gaat het lichaam op de overlevingsstand. Het verbruikt eerst alle glucosereserves en breekt vervolgens opgeslagen vet af in vetzuren. Die worden in de lever omgezet in zogenaamde ketones, waar het brein en de organen dan op gaan functioneren. Dit proces heet ketosis, de naamgever van het dieet. Om dit ‘plan B’ in stand te houden, moet je veel vet eten.

 

Volgens Keto-diëters voel je je extreem fit en val je moeiteloos af. In het begin kun je nog last hebben van enorme zin in suiker. Die moet je bevechten met vetbommen, zoals met dit recept: geroosterde bloemkool met cheddar, boter, spek en zure room.

 

Nou, dat klinkt ons helemaal niet vervelend in de oren! Mocht je dit dieet willen gaan volgen, lees hier nog even verder en laat je even goed adviseren door je huisarts of door een diëtist. En niet zomaar een pakje boter naar binnen schuiven ;)