Kerstdiner om twee uur ’s middags?

 

Is een heel goed plan. Ik weet sowieso elf redenen waarom je beter ’s middags dan ’s avonds kunt eten met kerst.

 

We weten allemaal hoe zo’n traditionele kerstdag in elkaar zit, als je niet oppast. En als je wel oppast misschien toch ook.

 

  • Iedereen heeft natuurlijk al een paar plakken kerststol achter de kiezen tegen een uur of tien, want gezellig kerstontbijten bij de boom hoort erbij, het is maar een keer per jaar kerst en de stol moet wel op, want over een kleine week moet je alweer aan de oliebollen en appelbeignets.
  • Bij de koffie wat kerstkransjes. Gezellig.
  • De schuimkransen die niet meer in de boom pasten moeten ook tussendoor nog even op. Weggooien is zonde.
  • En die heerlijk musketkransjes? Je dacht nog, ik neem er twee, maar ja, ze zijn er in wit, rood en groen, dus die groene moet ook nog even getest. Heerlijk!
  • En wat te denken van de banketstaaf? Wie heeft dat eigenlijk allemaal in huis gehaald? Oh wacht, ikzelf. Gewoon aangevinkt op de bestellijst van de bakker. Dat vinkt lekker weg zo’n handige lijst.
  • Lunchje met kerstpaté en saucijzenkrans of een paar van de andere lekkere dingen die op de bestellijst van de slager stonden.
  • Uiteraard tegen een uurtje of vier à vijf een glaasje glühwein. Je hebt niet voor niets een sinaasappel vol zitten steken met kruidnageltjes.
  • Of twee glaasjes. Want om het nou koud te laten worden en later weer op te warmen is ook zo wat.
  • En wat te denken van een aperitiefje met een mini-hapje, voordat het diner begint. Dat gaat er nog net in.

 

 

  • Maar als je dan tegen een uur of zeven à acht met een romig paddenstoelensoepje, kalkoen of rollade, spruitjes-gratin en de aardappelsoufflé aan komt zetten zit iedereen dus allang vol. En zelf kun je ook geen pap meer zeggen. Je hebt tenslotte ook nog even voorgeproefd in de keuken. En er staat ook nog een tiramisu en/of Omelet Siberiënne in de koelkast te wachten.

 

Alleen al van het lezen van dit alles krijg je een opgeblazen gevoel. Of niet soms?

 

En last but not least komt nu de allerbelangrijkste reden om je kerstdiner om 14.00 te serveren. Op dat moment van de dag wordt er namelijk veel minder gedronken.

Absoluut bevorderlijk voor de goeie sfeer. Als de halve familie al toeter is, proeven ze niet eens wat een uitsloverij het allemaal geweest is en ontstaan er veel makkelijker ingewikkelde discussies.

 

Geen dank voor de tip!

 

En als je toch in alle valkuilen stapt tel je voor twee, want… een gewaarschuwd mensch… En ach, misschien kun je dan ook wel eten voor twee ;-)

Door: Franska

Afbeelding van Franska