Een weekendje steunen & kreunen

 

Ik wil geen groepen onder leiding van een vlaggetje. Volgend jaar maar op zoek naar een minder toeristische kerstmarktbestemming. Bestaan die nog?

 

 

Amsterdam steunt en kreunt onder de busladingen toeristen die de stad overspoelen. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. In de tijd dat ik in het centrum van Antwerpen woonde, kon ik me ook ergeren aan het feit dat ik me vaak een weg moest banen tussen de groepen selfiesticks door. Maar ik maak me er zelf ook schuldig aan. Ik profiteer ook van de goedkope tickets en reis schaamteloos in december naar een Europese stad om daar lekker rond te struinen over de kerstmarkt.  

 

Zo kon het gebeuren dat we afgelopen weekend gezellig door Wenen liepen, waar we ook duidelijk niet de enigen waren die dat idee hadden. Elk restaurant dat werd aangeprezen op internet had dezelfde boodschap: ‘We zitten helemaal vol. U kunt reserveren voor maandag of dinsdag.’ En voor de beroemde sachertorte stond zo’n lange rij dat de trek in een taartje vanzelf voorbij ging.

 

Nou heeft Wenen een gigantische Swarovski-winkel die je uitnodigend toeglittert. Altijd leuk om even rond te kijken. Geduldig schoof ik achter een groep Aziatische toeristen aan op de roltrap naar beneden. ‘Volg het vlaggetje’, riep ik nog vrolijk tegen mijn lief die zuchtend naar de rij voor ons keek. Om vervolgens vol verbazing te kijken hoe de hele groep onder leiding van de vlag op de toiletten afstormde. Ik kan me voorstellen dat je met een hele bus onderweg bij het tankstation stopt voor een sanitaire stop, maar in die mooie Swarovski-winkel?

 

De rest van het weekend hebben we de toeristische oude stad in Wenen gemeden en ons geamuseerd in kleine buitenwijkjes. Geen Prater, Sissi-kasteel Schönbrunn of Spaanse rijschool, maar Spittelberg: een gezellig buurtje met kleine straatjes, een heel gezellige kerstmarkt, leuke winkeltjes en geen groepen onder leiding van een vlaggetje. 

kerstmarkt vienna

 

Volgend jaar maar op zoek naar een minder toeristische kerstmarktbestemming. Bestaan die nog?

Door: Sylvia Emonts

Sylvia Emonts is freelance journalist en schrijft al heel lang voor verschillende tijdschriften. Ze is dol op concerten, weekendjes weg en op haar twee kinderen die in België studeren. Voor Franska schrijft ze over dingen waar ze blij van wordt, of juist niet…

Afbeelding van Sylvia Emonts