Kerst? Ik doe niets vandaag

 

De 12 dingen die ik vandaag doe. En eentje waar ik niet aan moet beginnen

 

 

 1. Vanzelf vroeg wakker worden, ook al was het gisteravond een uur of drie voordat ik in bed lag
 2. Heel zachtjes de katten eten geven (niet rammelen met de bakjes), douchen en aankleden, zo stilletjes dat iedereen blijft slapen. Ik wil wel graag even met rust gelaten worden ’s ochtends (ben niet zo’n ochtendmens. Vroeg eruit is voor mij best te doen, maar antwoorden en gesprekken voeren… mwa.)
 3. Even de schade van gisteravond in ogenschouw nemen en snel aan de slag. Eerste rommel mee naar de keuken.
 4. Zo stil mogelijk de afwasmachine leegruimen en weer vullen (een keer of drie).
 5. Tafel, fornuis, aanrecht en vloer schoonmaken. Zonder geluid.
 6. Alles klaarzetten voor het kerstontbijt. Zodat we zo aan kunnen schuiven.
 7. Checken of er bubbels koud staan voor de liefhebbers. Mag best hoor, bij het kerstontbijt. Mjam.
 8. Tafelkleden in de wasmachine en hopen dat alle rodewijnvlekken eruit gaan. Dus op z’n heetst met een flinke kwak Ariel. Oh! Dat maakt lawaai, zo’n machien. Te laat.
 9. Dan kan ik de glazen nu wel zonder al te veel op de herrie te letten verder stapelen en opruimen.
 10. 11.00…nog niemand wakker? Ja, hallo. Ik ga niet in m’n eentje aan het kerstontbijt. Ik rammel intussen.
 11. Hèhè. De eerste logé meldt zich. ‘Ik hoorde je wel, maar ik wilde je niet storen, je was vroeg op zeg! Al om 8 uur!’ Oh! Die lag dus al drie uur wakker, waarschijnlijk spelletjes te doen op de telefoon.
 12. Mooi, dan kunnen we nu even bijkletsen en wordt de rest daar vanzelf dus wakker van. Kopje thee erbij. Glaasje vers sinaas-sap. En als ze dan van die citruspers niet wakker worden, dan weet ik het ook niet meer (lukt altijd hoor, deze truc).

 

En dit doe ik dus niet

 

Aan Flappie denken. Want de dag na een (toch wel vermoeiend) feestje liggen de emoties al dicht genoeg onder de oppervlakte.

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter.