Kerst, maar dan anders

 

‘Kerst: voor veel mensen hét moment om eens even flink uit te pakken met kerstboom, lichtjes, ballen, sterren en meer.’

 

 

Jarenlang deed ik hetzelfde. Sterker nog, ik gooide er ook nog vaak een thema tegenaan. Alles rood, of goud, zilver, sterren en ga zo maar door. Tot een paar jaar geleden. Ik wilde eens wat anders en ging dus op zoek naar alternatieven. Dat werd in mijn geval een grote vaas met een grote mooie (inmiddels ingedroogde) magnoliatak.

 

Daar deed ik wat lichtjes in en ik hing er van alles aan. Van alle spulletjes die ik in al die jaren had gespaard, koos ik de leukste en mooiste dingen. Niet meer alles, maar wel van alles wat. Sindsdien is dat mijn kerstboom, met als grote pluspunten: hij valt niet uit, hij is ook handig voor kleinbehuisden en zo’n grote (magnolia)tak doet het met Pasen ook heel goed, met wat houten eitjes en/of andere paasversiersels erin.

 

 

 

Verder is mijn tip aan mensen die het net even anders willen aanpakken met kerstversiering: kijk een beetje rond in huis om te zien waar je iets kunt vervangen voor kerst. In mijn geval is dat een gewei boven de haard, waar ik wat sterren aan hang.

 

 

Ook leuk: een grote ster gemaakt van takken voorzien van lichtjes voor het raam.

 

Die zag ik ooit bij een van mijn favoriete bloemisten en voor ik het wist had hij ‘m in mijn voortuin gezet. In diezelfde lijn heb ik ook een kerstboom, ook hier gaan lichtjes in en deze hang ik in onze tuinkamer. Superknus, ook als je naar buiten kijkt. Kan natuurlijk ook tegen een schuur of schutting. Wat ook een snel kerst-effect heeft, is om een snoer met kerstlichtjes (let op dat het wel warm licht is) op een plank in de keuken of in de servieskast te leggen. Wikkel het een beetje nonchalant om het servies heen. En als je een stroompunt in de gang hebt, kun je er ook een langs de trapleuning te wikkelen. Dan – daar heb je d’r weer – natuurlijk heel veel kaarsen (echt of nep), waxinelichtjes in oude jampotjes en wat groene takken en/of rode bessen toevoegen en laat Kerstmis maar komen!

 

Oh ja, nog een ding: vergeet niet een bos mistletoe ergens op te hangen…

 

 

 

Door: Judith de Klijn

 

Judith de Klijn is interieurstyliste en is in te huren voor eenmalig interieuradvies. Als je denkt ‘hé, bekend gezicht’, dan klopt dat. Judith presenteerde jaren TV Woonmagazine met Jan des Bouvrie.