KASSA onderzoekt: dit is nu de duurste supermarkt (en je verwacht het niet)

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: Dit is nu de duurste supermarkt

 

Huh? De Aldi?! Dat is toch dé discounter waar je naartoe gaat als je op de centen wil letten? Nou, niet dus.

 
DE PRIJZEN VAN JE DAGELIJKSE BOODSCHAPPEN
Kassa checkt jaarlijks de prijzen van producten van 6 supermarkten. Dat noemen ze het Kassa Boodschappenmandje. Ze onderzoeken de prijzen van 27 producten van de Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Plus en Dirk van den Broek. Het gaat om alledaagse producten. Thee bijvoorbeeld, en appels en pindakaas. Maar ook toiletpapier en afwasmiddel. Dingen die we allemaal wel in onze voorraadkast hebben staan. Met het onderzoek willen ze checken bij welke supermarkt we het duurst uit zijn én hoeveel meer we kwijt zijn ten opzichte van het laatste onderzoek. Dat was in dit geval in september 2022.

 

SPELREGELS VAN KASSA’S ONDERZOEK
Kassa heeft een aantal spelregels opgesteld voor het onderzoek. Zo blijven ze zo eerlijk en objectief mogelijk. Van elk product pakken ze bijvoorbeeld de goedkoopste variant. Dus niet bij supermarkt A een pot pindakaas van een A-merk en bij supermarkt B een pot van een huismerk. Daarnaast laten ze prijsverlagingen door aanbiedingen buiten beschouwing. Die zijn op dat moment namelijk altijd goedkoper dan de normale prijs. Tot slot letten ze goed op de inhoud van de producten. Binnen een productcategorie moet de inhoud gelijk of zoveel mogelijk gelijk zijn aan elkaar. Om dit zo eerlijk mogelijk te houden, rekent Kassa de prijzen van de producten om naar de prijs voor de gewenste inhoud.

 
DE UITSLAG
En ja, dan blijkt dat de boodschappen bij de Aldi het duurst zijn. Kassa betaalde € 66,46 voor de producten in hun mandje. Maar liefst € 10 meer dan (zo blijkt uit de test) de goedkoopste supermarkt: Dirk van den Broek. Daar telde Kassa slechts € 56,46 neer. Ook de Lidl blijkt nog een van de goedkopere te zijn: € 61,21. Kijken we weer bovenaan het rijtje met duurste supermarkten, dan zien we daar op plek 2 de Jumbo (€ 65,36), op plek 3 de Albert Heijn (€ 64,84) en op plek 4 de Plus (€ 64,12). De supermarkt met de grootste prijsstijging is de Jumbo. De boodschappen daar zijn maar liefst 16,99% duurder geworden ten opzichte van hun prijzen in september 2022. Ai.

 

ALDI ALTIJD DE DUURSTE?
Betekent dit nu dat je gegarandeerd altijd meer kwijt bent bij de Aldi dan bij de Lidl, bijvoorbeeld? Nee. Dit boodschappenmandje is natuurlijk niet precies hetzelfde als wat jij elke week mee uit de supermarkt neemt. Bovendien is er geen rekening gehouden met aanbiedingen – producten die je ongetwijfeld meepakt. Toch is het een opvallende uitslag die wij totaal niet hadden zien aankomen. Benieuwd naar de reacties van de supermarkten? Kassa heeft ze verzameld en op hun website gezet.

Door: Redactie FavorFlav