Joost Klein is af

 

De Nederlandse zanger mag niet meer meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival

 

 

 

 

Het domineert al uren het nieuws in de nationale media. Joost Klein mocht niet meedoen aan de laatste repetitie waar de vakjury ook punten geeft. In plaats daarvan zou de vakjury gisteravond zijn optreden van de halve finale beoordelen.

 

 

Maar inmiddels liggen de kaarten heel anders op tafel, want de Zweedse politie heeft een aanklacht tegen hem ontvangen en is Klein verhoord omdat hij verdacht wordt van het bedreigen van een vrouwelijke medewerker van het festival. Dat zou donderdag gebeurd zijn, maar wat hij precies heeft gedaan is niet duidelijk en daar worden ook geen mededelingen gedaan.

 

 

Volgens de Zweedse politie; ‘Zijn alle noodzakelijke onderzoeksmaatregelen genomen en de verdachte, de indiener van de klacht en ook getuigen ondervraagd. Er is wel een snellere vervolging ingezet en de zaak gaat nu binnen enkele weken naar de officier van justitie.’ Songfestival-organisator EBU kan nu niet anders dan Klein uitsluiten van de finale.

 

 

AVROTROS is geschokt door de verklaring van de EBU. ‘We hebben kennisgenomen van de diskwalificatie, maar vinden de straf disproportioneel. We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug.’ Volgens Cornald Maas, lid van de Nederlandse selectiecommissie voor de Nederlandse inzending, stelde het incident niks voor en had het niets met Israël te maken. Maar wat er dan wel aan de hand is? Misschien brengen de extra ingelaste uitzendingen van NOS en RTL die vanmiddag live verslag doen uit Malmö enige duidelijkheid.

 

 

De mediastorm rondom Joost Klein zal voorlopig nog niet gaan liggen want hij gaat nu de boeken in als de eerste deelnemer ooit van het Songfestival die gediskwalificeerd wordt. Deze editie van het Songfestival kent alleen maar verliezers…

 

 

Credits beeld: Instagram @joostklein

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit