Jong en oud = samen prachtig!

 

Ofwel dit voorbeeld van kinderopvang vraagt om navolging.

 

 

 

 

Goede ideeën liggen soms zomaar voor het oprapen. Zo ook deze sublieme oplossing voor het tekort in de kinderopvang. We reizen ervoor af naar het noorden van het Verenigd Koninkrijk waar we een zorginstelling voor ouderen treffen waaraan een kinderdagverblijf is verbonden. Voor de lunch zijn er een stuk of wat peuters aangeschoven die gezellig met de bewoners van het zorgcentrum een vorkje prikken. Worstcassoulet, puree en seizoensgroenten staan er op het menu, dus zet je maar schrap voor de bomexplosie die aanstaande is. Toch worden sperziebonen hier door een tweejarige keurig met een vork gegeten – in plaats van ze op de grond te gooien – en hoeven sommige snoetjes niet eens te worden schoongeveegd. Een klein meisje draagt een wit topje dat een tomatensaus heeft overleeft, dus tel uit je winst. 

 

Hoe dit kan? Het schijnt de kalmerende invloed van de bewoners van de instelling te zijn. Ze hebben de tijd, die oudjes. En ze genieten zichtbaar van het jonge leven op de kinderkamer. Vandaar dat sommige ouderen liever daar verpozen dan op hun eigen afdeling. Vooral op de bewoners met dementie hebben de kinderen een louterende invloed.

 

Natuurlijk gaan de kinderen aan het einde van de dag weer naar huis naar hun echte familie, maar overdag zijn de ouderen hun familie en wordt er in harmonie samengeleefd. Het reilen en zeilen wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de medewerkers en de ouderen worden nooit alleen gelaten met de kinderen. Daarbij mogen bewoners elke dag aangeven of ze naar de kinderen toe willen of dat ze liever een dagje overslaan. Mochten ze een dagje ziek zijn en de kinderen missen, dan kunnen ze de kinderen een briefje sturen via een speciale rode brievenbus bij de receptie.

 

Los van het louterende effect op de bewoners, hebben veel ouders de indruk dat hun kinderen zorgzamer en meer empathisch zijn geworden door zich aan de ouderen te spiegelen. Wanneer een bewoner valt komt er altijd wel een peuter kijken hoe het gaat en of er een pleister moet worden geplakt, en vergeleken met leeftijdsgenootjes die naar een regulier kinderdagverblijf gaan, hebben deze peuters een uitgebreidere woordenschat en zijn ze ook beter in staat om de woorden in de juiste context te zetten en in volledige zinnen te praten.

 

Goede ideeën liggen soms zomaar voor het oprapen inderdaad. Dus mocht er heel-misschien-je-weet-maar-nooit een nieuw kabinet komen dat net zoals de voorgaande kabinetten worstelt met de tekorten in de kinderopvang… 

 

Goed voorbeeld doet volgen.

 

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans