Jij dacht dat normaal nog gewoon kan?

 

 

Nou nee. Normaal is passé. Definitief uit de tijd en hartstikke achterhaald.

 

 

Waar een zittend president normaal gesproken gewoon zou meewerken aan de machtsoverdracht aan de gekozen president, hitst hij zijn aanhangers nu op om het Capitool te komen verbouwen en laat hij zijn land zo ongeveer in staat van burgeroorlog achter. Waar we elkaar normaal gesproken omarmen en kussen als we elkaar tegen het lijf lopen, houden we nu die anderhalve meter afstand en waar we normaal gesproken alleen maar wat minder buiten de deur eten in de maand januari, komen we de deur nu niet eens meer uit.

 

Dus wen er maar aan. Niets is meer normaal. Ook het weer niet trouwens. Want ook daarvoor geldt sinds 1 januari een echt en officieel ‘nieuw normaal’. Wat wil zeggen dat je onze weervrouwen en -mannen niet meer zult betrappen op teksten als ‘deze maand werd er drie graden meer dan normaal gemeten in De Bilt’ of ‘er viel deze maand 16 mm meer neerslag dan normaal’. Waarom niet? Door de klimaatopwarming is het weer zo veranderlijk dat ‘normaal’ geen doen meer is. Zes van de afgelopen tien jaren behoren bijvoorbeeld tot de warmste ooit. Niet normaal zo heet als het was, weet je nog wel? Maar dat zal je Hiemstra en zijn collega’s dus niet meer horen zeggen. Wat dan wel? Vanaf januari is de afspraak om ‘warmer dan gemiddeld’ te zeggen. Want met al die extremen is het al snel niet meer normaal.

 

Terug naar Trump klinkt het ook al ietsje minder gestoord als we ervan maken dat een ‘gemiddeld’ zittend president zorgt voor een soepele machtsoverdracht aan zijn opvolger. En het klinkt minder eenzaam en koud als we zeggen dat er bij een ‘gemiddelde’ ontmoeting handen worden geschud of wordt gekust. Gemiddeld is immers ook maar gewoontjes en wie wil er nou gewoon zijn? Of toch wel?

 

Geef mij maar gewoon inderdaad! Gewoon normale wereldleiders die zich niet zo verschrikkelijk aanstellen en misdragen dat hun sociale-media-accounts geblokkeerd worden. Gewoon uit eten in januari en gewoon lekker handen schudden en zoenen bij binnenkomst. Gewoon nu alvast met vroegboekkorting je zomervakantie vastleggen omdat je gewoon zeker weet dat het land waar je naartoe wilt open is voor reizigers. Gewoon naar de kapper ook, want allemachtig wat een misère zo’n coronahoofd!

 

Alleen over het weer ben ik nog niet uit. Want waar we normaal gesproken nu ijs en sneeuw en strenge vorst zouden hebben, hebben we dat nu lekker niet. En dat komt goed uit als je net als ik niet van winter houdt.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans