Jek! Die storm.

 

Waarom we toch altijd bang zijn als het stormt

 

 

 

Waai niet uit je hemd: in Zeeland zijn windstoten van wel 141 kilometer per uur gemeten. Brrr. Vandaag hebben we te maken met de eerste officiële storm van het jaar.

 

En dat blijft tóch altijd een beetje eng.

 

In het hele land zorgt het onstuimige weer al voor flinke schade. Omgewaaide bomen die op auto’s zijn gevallen, dakpannen die van het dak zijn gewaaid, ingestorte gevels van huizen… En de piek van de storm moet zelfs nog komen: die staat pas voor vanmiddag op het programma. Je zou bijna niet meer op zolder durven te kijken – want straks lekt er weer iets, of is er iets kapot… En die arme tuin. Welke takken zullen nu weer zijn afgebroken? En wat schrikken we toch, van die harde geluiden van buiten. De brandweer maakt in ieder geval al overuren. Het KNMI heeft in het hele land al code oranje afgegeven: dus pas op als je naar buiten gaat. Vooral de plotse harde rukwinden kunnen verraderlijk zijn – voor je ’t weet lig je ondersteboven met je plu.

 

En dan al die regen. Regen is op zich niet zo erg, maar nu is het wel héél erg.. De storm gaat daarom gepaard met hoog water. Misschien gaat daarom zelfs de Oosterscheldekering dicht: dat gebeurt alleen bij een waterstand van drie meter boven NAP of hoger. Anders stromen onze kades onder water en dat zou natuurlijk niet best zijn. Later deze ochtend wordt besloten of dit plan ook echt wordt uitgevoerd.

 

Ook het vliegverkeer heeft veel problemen met het weer. Arme mensen die vandaag een vlucht wilden pakken (naar een zonnigere bestemming). Inmiddels zijn er al 75 vluchten gecanceld op Schiphol: zeker 150 vluchten heen en terug. Dat is ongeveer 20 procent van alle vluchten. En de vertragingen lopen vanaf nu alleen maar op. Het vervelende is: je krijgt je geld niet terug als je vlucht vanwege de storm wordt geannuleerd. Dat valt namelijk voor alle vliegtuigmaatschappijen onder ‘overmacht’. Je hebt wel recht op een vergoeding in de vorm van eten, drinken of een gratis overnachting in een hotel in de buurt van het vliegveld. Als je dit niet gelijk ontvangt, kun je later altijd nog een claim indienen en zo wat geld terugkrijgen. Je wordt wel automatisch op een volgende vlucht gezet, dus je ticket gaat niet verloren. En hopelijk kun je een dag later nog genieten van je reis. 

 

Nou ja. Het goede nieuws is dat we vanaf 15.00 uur vanmiddag geen last meer zullen hebben van de storm. Dan is ‘ie alweer gaan liggen en rijden treinen en vliegen vliegtuigen als het goed is weer volgens de normale planning. En vanavond misschien tóch maar even de zolder checken… 

 

 

Door redactie Franska.nl