Je kunt nu een wijnkoelkast kopen bij de Lidl en het kost geen drol

 

Gek op wijn maar geld noch ruimte voor een dikke klimaatkast én toch wijnen op de juiste drinktemperatuur bewaren?

 

Creëer gewoon je eigen mini-wijnbar met dit kekke koelkastje waarin je acht flessen kwijt kunt. Voor iets meer dan honderd euro wat mij betreft de beste quarantaine-investering ooit. 

 

Koud of lauw bier, hete of koude koffie… Hetzelfde product op een andere temperatuur geeft een totaal andere beleving. Met wijn is het niet anders. Temperatuur heeft van alle factoren die de smaak van een wijn kunnen beïnvloeden, zelfs de grootste invloed. Zo’n wijnkoelkast is dan ook echt geen onzinnige aanschaf.

 

Doe de test
Hang je neus boven drie glazen van dezelfde witte wijn met elk een andere temperatuur, zeg 7°, 11° en 15° Celsius, en je zult er versteld van staan hoe verschillend de geur is. Bij verschillende temperaturen komen verschillende geuren vrij en ergens is dus een temperatuurpunt waarbij de wijn het lekkerst is. Toch gaat het heel vaak mis.

 

Te koud, te warm
In de praktijk wordt witte wijn vaak te koud geserveerd en rode wijn juist te warm. In het geval van witte wijn is het niet zo vervelend; opwarmen door even te wachten (of versneld in je handen) is niet moeilijk en zo gedaan. Bij te warme rode wijn is het lastiger. ‘Op kamertemperatuur drinken,’ luidt vaak het devies. Ja, hallo, dat is dus de kamertemperatuur van het begin van de vorige eeuw en niet de 23° Celsius waarop de meeste mensen hun huis stoken!

 

Afhankelijk van het type wijn is ergens tussen de 14° en 18° Celsius meestal uitstekend. Daarboven gaat de alcohol overheersen en dat bedekt veel spannende geuren. Met deze gadget is dat verleden tijd; je kunt rode en witte wijnen altijd op de juiste serveertemperatuur bewaren.

 

Altijd de juiste temperatuur
Misschien vraag je je (terecht) af, wat die juiste temperatuur eigenlijk is. Als vuistregel kan je de volgende temperaturen aanhouden:

 

  • Frisse witte wijn, zoete wijn, bubbels en rosé serveren op 8-12 °C
  • Vollere, complexere witte wijnen serveren op 12-16 °C
  • Lichte rode wijnen serveren op 12-16 °C
  • Volle, tannineuze wijnen serveren op 15-18 °C

 

Voor op je keukenblad
Lekker compact, dit wijnkoelkastje, dus zet ‘m op je keukenblad en je hebt altijd flessen op de juiste temperatuur voor het grijpen. De wijnkoelkast van Lidl kost €109 en kun je hier bestellen. Nu nog even een paar wijnplanten kopen om je eigen huiswijn te maken en jij komt de rest van de intelligente lockdown wel door.

 

Door: Redactie FavorFlav